Paddenstoelentocht van Natuurvereniging Zuidwolde.
Ruim 30 ouderen en jongeren deden mee aan de jaarlijkse paddenstoelenzoektocht van Natuurvereniging Zuidwolde. Bernhard de Vries was weer net als alle jaren bereid om zijn grote kennis te delen met de deelnemers en Joop Verburg bemoeide zich vooral met de kinderen. We gingen in het Faliebergbos als één groep op pad en vooral de kinderen vonden met hun scherpe ogen de mooiste en de kleinste paddenstoeltjes. Wonderlijk dat er ieder jaar weer nieuwe soorten gevonden worden. Op deze tocht vonden we meer dan 80 verschillende soorten en enkele bijzondere pareltjes er onder zoals de Bleekgele bundelzwam, de Amandelvezelkop, het Zandputje, en een schitterende serie Prachtvlamhoeden. Zo'n wandeling met heel mooi weer in een rijk paddenstoelenjaar is onvergetelijk voor de deelnemers. Met dank aan Bernhard en Joop...
een enthousiaste deelnemer

Bernhard benoemt de vondsten en Ida van Dam schrijft de soorten op.

Zandputje

Owen en Stan bij de Breedplaatstreephoed
.JPG)
Bleekgele bundelzwam (foto Hero Moorlag)
 padd 4image4.jpg)
Noud en Elisa bij Gekraagde aardter (foto Jeanet Vrieling)
 padd image1.jpg)
Joop laat aan Bernhard een bijzondere paddenstoel zien. (foto Jeanet Vrieling)
Paddenstoelentocht; een verslag van Lia van Zanten
Om 9.30 uur kwamen wij, mijn kleinzoon van 4 jaar en ik in het Faliebergbos aan.
Ik had de aankondiging in het boekje van de natuurvereniging gelezen en het leek mij heel leuk om dit met mijn kleinzoon te doen. Er kwamen al snel wat andere kinderen met ouders of opa oma’s. Joop V kwam aanfietsen met een mandje waarin de tot de verbeelding sprekende paddenstoel lag, de vliegenzwam, rood met witte stippen, wie kent hem niet van kabouter spillebeen? Blijft prachtig voor jong en oud. Ook Bernhard de Vries was erbij, echt een paddenstoelenexpert. Na wat wetenswaardigheden over paddenstoelen zoals dat het eigenlijk schimmels zijn die van alles opruimen (behalve dan de vervelende plastic rommeltjes) en dat er onder de bosgrond een netwerk van schimmels loopt van boom tot boom, een waar schimmellabyrint van helpende draden!
Wij gingen op pad maar vooral rustig want in deze drukke tijd, alles moet maar snel, is het een verademing om de tijd te nemen en goed te kijken wat je op een klein stukje bos allemaal tegen kan komen. Het duizelt je haast na zo’n ochtend alleen al vanwege de even poëtische als geestige namen die je om de oren vliegen. De kinderen ontdekten steeds meer en wilden van alles weten, heerlijk om te zien. Wat waren nu toch die taugéachtige sliertjes en ja, de draadknotszwam, hoe verzin je het?! Boleten, een fijnmazig netwerkje van buisjes, een kenmerk van de boletensoort. Verder vele elfenbankjes en b.v. het roze elfenschermpje dat naar radijsjes ruikt! Eigenlijk is de natuur een groot sprookje waar wij groot en klein zo lang mogelijk van mogen en kunnen genieten. Mijn kleinzoon en ik hebben er in ieder geval van genoten!!
Een kleurrijke herfstgroet van Lia van Zanten
|