Laatste excursie van cursisten van de cursus dagvlinders groep B op 14-09-2019
Op de laatste excursiemiddag van de vlindercursus op zaterdag 14 september 2019 werden we door de weergoden getrakteerd op een schitterende zonnige en warme middag. Ideaal voor vlinders. Alleen is het aanbod van vlinders dit jaar wat matig. Dat neemt niet weg dat er veel andere dingen te zien zijn en dat er veel te leren is.
We beginnen bij de vlindertuin. Meteen al enkele Atalanta’s en een enkele Distelvlinder. Ook de witjes vliegen er regelmatig rond. Maar bij de vraag over de resedabloem wordt de koers snel verlegd naar een perceel elders in de volkstuin waar zo’n plantje groeit. Daar werd vervolgens spontaan en uitgebreid een boeiend verhaal verteld over de bloem en het resedamaskerbijtje en over bijtjes in het algemeen. Het begon echter “onsmakelijk” te worden bij de uitleg dat bijtjes de nectar opslurpen, weer uitspuien, weer opslurpen etc. om zo dit “product” in te dikken. Deze “kots” noemen we HONING! Velen van ons kenden dit “proces” niet. Tja…. maakt alles te weten nu echt gelukkig? In ieder geval smaakt dit naar meer dus.….. Joop: Zie je kans een cursus over bijen te geven? Wat ons betreft graag!
Daarna weer terug op het pad in de vlindertuin. Behalve vele Kleine en Geaderde koolwitjes zien we ook nog een Boomblauwtje. De vlindertuin zelf is weer een prachtige zee aan planten en (merendeels uitgebloeide) bloemen waar hier en daar speciale aandacht aan wordt gegeven. We vervolgen onze weg langs het Vlinderommetje waar de Bonte zandoogjes natuurlijk niet ontbreken. Even aandacht voor de zandbijtjes die overigens al grotendeels hun seizoen hebben afgesloten. Opnieuw wetenswaardigheden over bijen. Cursus, cursus….
Het pad vervolgend richting Middelveen worden natuurlijk links en rechts plantjes besproken. Ook een tijgerspin krijgt ruime aandacht. Het geheel aan de biotoop en de interacties blijft een genot om te ontdekken. Even stoppen bij een prachtig aangelegde bloemenweide in de berm aangelegd door een bewoner. Voor het oog een genot, maar behalve nectar bloemen weinig te beleven voor vlinders. Ook weer een eye-opener. Wat voor ons oog mooi is, is voor insecten niet altijd interessant. Neemt niet weg dat de intentie goed is en de berm prachtig.
Langs de, deels droog gevallen, vijver komen twee jongetjes langs met een kikkertje in een plastic zakje. Joop, Joop wat is dit voor een kikkertje? Aandacht en uitleg en natuurlijk het loepje erbij om naar de goudgele ogen te kijken. Graag weer terugbrengen naar de vijver jongens.
Iets verderop zien we nog meerdere vlinders: Schitterende vegetatie met Knoopkruid, Ogentroost, Zandblauwtje en Blauwe knoop en daarop een aantal Kleine vuurvlinders, een Dagpauwoog, Landkaartje, en meerdere witjes. Een prachtig hoekje met een grote variëteit aan bloemen en insecten. Helemaal aan het eind maakt Albert Heere nog een foto van een Icarusbauwtje. Zo komt het aantal dagvlinders van deze dag toch op 10 soorten.
Terug in de tuin bij Joop wordt nog uitvoerig nagepraat onder het genot van koffie, thee, appeltaart gebakken door Joop en een pruimentaart meegenomen door één van de deelnemers. Terugkijkend: een cursus begonnen in maart met boeiende, serieuze theorie en in de zomermaanden geslaagde excursies. Iedereen is een buitengewone ervaring rijker. Wat ons betreft zeer geslaagd! Bedank Joop!!
Emmo de Groot
 |
 |
Resedamaskerbij
|
Boomblauwtje op Sedum
|
 |
 |
Bont zandoogje
|
Cursusten bij Middelveen
|
 |
 |
Foto's maken van de Kleine vuurvlinder
|
Napraten met koffie en taart bij Joop
|
|