NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Verslag 4e excursie vlindercursus op donderdag 12 september 2019-09-12

Voor de groep die nu aan de excursie deelneemt is het tevens de laatste. We treffen het. Gisteren de hele dag regen. Nu de hele dag zon en lekker warm. Om 13.00 uur verzamelen we (9 deelnemers) bij de vlindertuin. Joop had vooraf melding gemaakt om op zoek te willen gaan naar de sleedoornpage. Maar eerst kijken welke vlinders we in de vlindertuin ook kunnen spotten. Direkt al Bontzandoogjes en in de tuin o.a 3 soorten witjes;  Klein- en Groot koolwitje en Klein geaderd witje, Atalanta en Distelvlinders. Alvast een leuk begin. Het is de bedoeling om een gedeelte van het Vlinderommetje te lopen en vooral uitkijken naar de sleedoornpage. Uiteraard werden al lopende ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers onderling terwijl sommigen via het fototoestel mooie beelden konden laten zien. Zoals Joop aan het begin opmerkte dat we ons niet moesten beperken tot alleen maar vlinders. Dat bleek. Op het fietspad heel veel vuurwantsen. Wat mij opviel waren de grote aantallen prachtige Blauwe knoop planten in Middelveen waar o.a.ook het Icarusblauwtje werd gespot evenals de Kleine vuurvlinder. Ook daar werden andere soorten dan vlinders gezien zoals de fraaie gedeukte gouden tor. Daarna ging de reis naar de Ekelenberg; mogelijk de beste plek om de Sleedoornpage te zien, maar helaas was alle Guldenroede al uitgebloeid.

Na afloop werd de excursie zoals  gewoonlijk afgesloten en nagepraat bij een kop koffie/thee met een door Joop zelf gebakken appeltaart met slagroom. We zagen tijdens de koffie de Citroenvlinder rondvliegen en een mooie libel;  de Bruine glazenmaker. Ook werden ervaringen en verhalen verteld van gedane excursies. Zo gaf Joop een verslag van een excursie naar de Brabantse Grote Peel en de Moerputten. Hierbij deed hij de suggestie om volgend jaar juli deze excursie nogmaals te doen. Wat met instemming werd begroet.

Na de evaluatie van de cursus en het bedanken van Joop en zijn vrouw voor al het genotene ging ieder zijn weegs.

Hoogeveen, 13 sept. Johan schuinder


PS: dat iedereen toen wegging was jammer want direct daarna kon ik (Joop) in de voortuin het Scheefbloemwitje zien dat eitjes legde op de Scheefbloem daar. Gelukkig hebben we de foto nog....


 

Johan Schuinder bij Vuurwants

 

 

Gedeukte gouden tor in Midddelveen

 

 

Kleine vuurvlinder op Blauwe knoop

 

 

Napraten na afloop

 

 

Bruine glazenmaker in onze appelboom (Hero)

 

 

Scheefbloemwitje op scheefbloem