NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Op pad met de plantenwerkgroep in 2019

De leden van de Plantenwerkgroep gaan iedere week op donderdagavond op pad. Om 19.00 uur komen we ergens bij elkaar (Rob van Leeuwen stuurt de uitnodigingen) en we gaan dan een vierkante kilometer of een mooi gebied inventariseren.

De afgelopen weken zijn we op zoek geweest in het gebied bij de VAM bij Wijster en bij de Vossenberg.  Steeds prachtige avonden met mooie vondsten en bijzonderheden zoals Ruig klokje en Liggende vluegeltjesbloem. Op 18 juli waren we daar ook op zoek, maar voor we met de planten konden  beginnen werden we eerst intensief bezig gehouden door een familie Wielewaal. Na voorzichtig er heen en met veel geduld, lukte het Carl een Wielewaal op de foto te krijgen. Daarna zijn we op zoek gegaan naar Ondergedoken moersscherm Dat is een zeer zeldzame schermbloemige die in dit gebied hier en daar voorkomt.  We vonden wel enorm veel Moerashertshooi en de zeldame Drijvende waterweegbree, maar de Ondergedoken moerassscherm?  Helemaal achteraan in het gebied toen we de moed al bijna opgegeven hadden vond Joop toch tussen de Pitruspollen een paar plekken. Carl met zijn scherpe ogen vond zelfs nog de superkleine bloempjes en vruchten van deze plant.

Op 1 augustus zijn we naar de Takkenhoogte geweest. Doel was vooral te kijken naar de Grote wolfsklauw. Overal in Nederland wordt deze plant door de twee opvolgende gortdroge zomers ernstig bedreigd, en de vraag was hoe het met de planten op de Takkenhoogte was. Het werd een gedenkwaardige excursie. Tegen de verwachting in vonden we de Zachte en de Stijve naaldvaren terug. Die hadden de droogte dus overleefd. Verder viel op hoe vitaal bloeiend de heide (zowel de Struikheide als de Dopheide) er bij stond. Een weelde aan bijzonderheden konden we vinden. Gelukkig stond ook de Grote wolfsklauw in dit kostbare gebied er fris en vitaal bloeiend met sporenaren bij. Natuurlijk vonden we orchideeen met naast Rietorchissen ook de Brede wespenorchis.  We hadden al veel varensoorten in dit gebied gevonden, waarbij het vreemd is dat je soorten als Koningsvaren, Kamvaren, Moerasvaren en Dubbelloof zomaar tussen de heide vindt, maar Edwin Dijkhuis werd helemaal gelukkig toen hij op drie plekken ook nog de Stippelvaren vond.

Vanzelfsprekend kijken we ook naar andere dingen en genieten we van een Ree en een Grauwe klauwier die zich laten zien en van de vele insecten die we tegenkomen. Vooral Petra en Tineke hebben oog voor vlindertjes en andere insecten. We zagen Hooibeestje , Oranje zandoogjes en Heideblauwtjes maar ook nachtvinders zoals de Gewone velduil en het Heidepistooltje. Petra vond ook nog een Noordse winterjuffer en ze deelde zoals gebruikelijk haar Wilhelminapepermunten uit. Het is enorm leuk en gezellig en leerzaam om met deze groep op pad te gaan.

Joop


 

Wielewaal (Carl Maurits)

 

 

Moerashertshooi

 

 

Ondergedoken moerasscherm

 

 

apium inundatum / Ondergedoken moerasscherm

 

 

Brede wespenorchis

 

 

Actie in het veld

 

 

Grote wolfsklauw

 

 

Gewone velduil

 

 

Heideblauwtje

 

 

Plantkundig overleg

 

 

Edwin vindt de Stippelvaren

 

 

Stippelvaren

 

 

Harro en Anton genieten van de excursie