NVZ © 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Verslag vlinderexcursie op zondag 2 juni 2019.

Vanmiddag vroeg Joop of ik een samenvatting wil maken over deze vlinderexcursie. Aanvankelijk zag ik er wel tegenop aangezien Joop zo ontzettend veel weet en ik het allemaal niet kan bij houden. Toch was ik wel vereerd en pakte gauw mijn schrift en pen en kon een aantal mooie bevindingen opschrijven. Tegelijk dacht ik zo ben ik actief betrokken en dat gaat zeker beklijven.

We begonnen de wandeling vanaf de parkeerplaats bij Takkenhoogte, richting het Reestdal.  Een van de eerste mooie vlinders die we zagen was de Gestreepte bremspanner. Deze zagen wij tussen de  bramenstruiken. Hier schoot menigeen een plaatje van deze prachtige vlinder. Nu duurde het even voordat een volgende vlinder zich aankondigde, maar ondertussen kondigde Joop zijn bezorgdheid over de afname van de grote hoeveelheden insecten en vlinders door al het landbouwgif en andere oorzaken. Wel zagen we ondertussen een prachtige meikever met zij gigantische voelsprieten. Het was een mannetje.  Zo kwamen we langzaamaan in een laantje met een rij Amerikaans vogelkers. Joop vertelde dat deze exotische soort vanzelf wel meer in evenwicht zal komen  aangezien hij al 54 predatoren heeft. De volgende nahtvlinder die we zagen was de appeltak, mooi doorzichtig blauwachtig.

Ook bijzonder was hier in het Reestdal de eenman es, waar we langs liepen. Op deze esgrond laat Landschap Drenthe en Overijssel rogge groeien, met volop korenbloemen en klaprozen tussen het koren. Mooi plaatje en tevens insectvriendelijk. Even later zagen wij het bont zandoogje, prachtige vlinder. (donkerbruin met gele vlekken). En dicht bij de Reest zagen we talloze weidebeekjuffers vliegen. Mooi blauw van kleur. En eenmaal lopende vlak langs de beek zagen wij in deze natte hooilanden, de Zilveren maan. Hier geen enkeling maar best een aantal. Deze  vlinder is zeldzaam en beschermde soort in dit gebied. De rups komt voor op het moerasviooltje. De vlinder komt veel voor op de kale Jonker aangezien er weinig blad aanzit. Kale Jonker is een distelplant, mar hij foerageerde ook op de Hondsdraf. Dit was wel de kers op de taart vanmiddag.
We hebben twee keer gepauzeerd bij de boerderij de Wildenberg. Joop trakteerde op koffie met een overheerlijke koek. Daar hadden wij wel trek in aangezien de gehele wandeling drie en half uur duurde.

Joop, namens onze groep heel hartelijk dank voor je begeleiding en je kennis die wij konden verzamelen.

Corrie Spoelstra.

 

Appeltak

 

 

Bont zandoogje

 

 

Zilveren maan

 

 

Dagvlinderexcursie groep 2

 

 

Dagvlinderexcursie