NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Excursie vogels luisteren en bespieden op de Wildenberg en de Takkenhoogte op zaterdag 4 mei 2019, onder leiding van Harmen en Carl en georganiseerd door Natuurvereniging Zuidwolde.

Met de IJsheiligen in aantocht fietsten we met 4 graden boven nul om 6.00 uur richting de parkeerplaats bij de Nieuwe Dijk nummer 26 in Zuidwolde waar al 2 mensen ons opwachtten en de rest met auto’s uit het dorp even later aankwamen. Samen met een groep van 10 mensen togen we met meer en minder geavanceerde verrekijkers en fotolenzen naar het uitkijkpunt bij de oeverzwaluwwand van de Takkenhoogte.

Het uitzicht was weergaloos met een stralend blauwe lucht en het oude landschap met de rechte lijnen van de weilanden aan de linkerkant van de Reestvervangende Leiding en het ruige natuurgebied met de ondergelopen delen aan de rechterkant van diezelfde Leiding. Doodstil overal behalve het gepiep, gefluit, getjilp, gekanonneer van de vroege vogels. Hiervoor waren we gekomen! “Zag ik daar het Kneutje voorbij vliegen met zijn rode borstje?” “ Nee joh, het was maar een Holenduif. Daar vind ik nou niks aan.” Even later warrelde een Boompieper als een aan een parapluutje uit de boom en kon ik zijn geluid nog eens opnieuw horen via de mobielapp ‘Vogelzang’ van onze gids. Verschillende vogels vlogen daarna door ons beeld waarvan ik de naam nu al ben vergeten. Wel herinner ik me het volgende nog als de beste:
Halverwege liep het pad over de randen van de pingo op de hei vlak langs een grote troep Hooglanders waaronder een aantal dartelende jonkies en een heel dikke stier. Held als ik ben liet ik de anderen voorgaan en hield nauwkeurig de reactie van het oudere koeienspul, gewapend met grote, kromme, scherpe hoorns in de gaten. Ze keken, oordeelden ….. en gingen door met grazen. Pas toen liep ik schielijk als laatste van onze groep door de kudde heen.
Onze koude handen konden we even later warmen aan een beker heerlijke warme koffie meegebracht door onze gids en genieten van een plakje van de zelf gemaakte appelcake.
Dankjewel organisatoren en gids, het was voor ons puur genieten!

Verslag gemaakt door Stanieke Blanksma (geen vogelaar).