NVZ © 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren



Verslag excursie 1 groep 2 op 01 Mei 2019


Locatie: vlindertuin Zuidwolde
Helaas zat het weer niet echt mee vandaag. Net te koud voor de vlinders om te kunnen vliegen. We zijn dus gestart met een rondje vlindertuin. Joop gaf veel bruikbare uitleg over de diverse planten die in de vlindertuin staan. Leuk om een aantal nu wel te kunnen herkennen, waar ik voorheen alleen de naam van had gehoord! Vooral de planten met een duidelijk herkenbare geur sprongen er voor mij uit:

  • Reukgras: in de berm net voor de vlindertuin – het “oude” gras van Nederland dat heerlijk ruikt als de stengel kapot gaat (je ruikt dan coumarine)
  • Bieslook
  • Maggi plant
  • Bonenkruid
  • Look-zonder-look – dit is een waardplant van het oranje tipje. En waarempel, er waren tegen de 20 planten waar de groep inderdaad 1 oranje eitje vond in de top van de plant net onder de bloemscherm

Leuk om te zien dat de tuin zo veel verschillende planten heeft die nuttig zijn voor vlinders en bijen, vooral door de variatie in hoogte en grondsoort. De rotstuin aan het einde met de prachtig begroeide muur bijvoorbeeld. We hebben ook eindelijk de vuilboom in het echt mogen zien. Ik heb er vast talloze in mijn leven voorbij gelopen en nooit geweten dat die zo heette – geen rupsen van de citroenvlinder te bekennen helaas. Natuurlijk heeft iedereen ook een eitje van de sleedoornpage mogen bewonderen, die loep kwam daar zeker van pas.

Toen nog het stukje voor de vlindertuin doorgewandeld. Eerst uitleg bij het bijenhotel – die kast met doorzichtige gangen was echt prachtig! Voor wie het niet zo gauw heeft onthouden:
Neem een aantal stengels bamboe van verschillende diktes (inwendige diameter 4 tot 11 mm). Zaag een Bamboestengen achter een knoop door en maak daarna een pijpje van 10 tot 12 cm.! Verzin zelf iets om ze te bundelen: een  stuk afvoerbuis, een lege pot etc). Je kunt ook Bamboe doorzagen op 10 a 12 cm aan beide kanten van een knoop. Bundel die met touw of draad en hang je eigen bijenhotel op een zuidmuur. Er moeten wel veel (wilde) bloemen in de buurt zijn  Zie voor een uitgebreidere beschrijving: http://www.vlinderommetje.nl/bijenhotel.html

Even verderop zagen we de mol aan het werk bij een kuil met zand. In de wand van de zandkuil een flink aantal gaatjes van bijen die juist zand gebruiken als nestgang. Tot wel 80 centimeter diep en met vertakkingen, waarin ze broedkamertjes maken.!
En daarna de zeldzame knolboterbloem – die bloeit een stuk vroeger en te herkennen aan de kroonblaadjes die als driehoekjes omlaag wijzen bij de goed geopende bloemen-. Vervolgens zijn we een stukje langs het fietspad gelopen tot we 100 meter verder ineens verrast werden met het gejubel van de Nachtegaal. Wat een herlijk geluid en grote verraassing voor iedereen!
Daarna een heerlijk stukje appeltaart in de prachtige tuin van Joop en lekker kletsen met zijn allen. De fantastische 25 jaar oude blauwe regen op de achtergrond maakte de sfeer compleet. Als allerlaatste de scheefbloem aangewezen in de voortuin van Joop, de waardplant van het scheefbloemwitje. En toen net iedereen naar huis was, liep ik met Joop nog even terug naar de vlindertuin om een havikskruidplantje te krijgen en fladderde er prompt een klein koolwitje rond!



Natascha Verra



 

Joop wijst een eitje van het Oranjetipje aan bij de Look zonder look

 

 

Joop met een typisch exemplaar van de Knolboterbloem

 

 

Blad van Vuilboom met eitje en jong rupsje van de Citroenvlinder (foto Arjen van den Hoek)

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>