NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

Eerste excursie bij de cursus dagvlinders 27 april 2019

Na een drietal inspirerende theorieavonden, onder de bezielende leiding van Joop Verburg ( wat heb ik veel geleerd !) was het vandaag dan tijd voor de praktijk. Het was wat aan de frisse kant, dus de vlinders lieten zich niet zien, maar desondanks was er verrassend veel  te ontdekken en leren.

Het groepje van zo’n 15 cursisten verzamelde zich in de vlindertuin, waar Joop onze kennis, opgedaan in de theorie, subtiel nog even testte. Dat viel toch wel weer even tegen.  Want hoe zat het ook al weer met die waardplanten ; in welke stadium overwintert een boomblauwtje en in welke maand komt het bont zandoogje tevoorschijn? Blijven oefenen maar is het devies. We waren nog maar koud begonnen of er werd een eitje van het Oranjetipje gevonden op Look zonder Look ; de euforie was groot. Een voor een lagen we op onze knieën voor de plant om door de loep het eitje te bewonderen. Dat was een goed begin. En een paar meter verderop werden we alweer getrakteerd op een eitje van de sleedoornpage! en ontdekten we rupsjes van de wintervlinder.  Zo schuifelden we rustig verder en Joop maar wijzen en praten. Maar niet alleen de vlinders kregen aandacht. Zo namen we ook een kijkje bij het bijenhotel en terloops werden allerhande wantsen en kevers gefotografeerd. Interessant en leerzaam.

Trouwens erg leuk om met zo’n groepje natuurliefhebbers op pad te zijn; je kunt veel van elkaar leren en elkaar inspireren. Zo maakte  Carl ons en passant attent op de zang van de Braamsluiper en zowaar liet het kleine beestje zich ook nog eens rustig bewonderen. En dan was er ook nog heugelijk feit dat er zich momenteel een nachtegaal ophoudt in de boomsingel bij het volkstuinencomplex  vertelde Joop enthousiast. En ja hoor, we sloten de excursie af met de zang van de nachtegaal. Een feest. Op de valreep kwam er dan toch nog een klein koolwitje voorbij fladderen; een mooie afsluiting van deze excursie en er staan er nog 3 op de agenda.

Ik kijk er naar uit.

Kitty den Dulk


 

Eitje oranjetipje

 

 

Rups grote wintervlinder

 

 

Groep op excursie in de vlindertuin

 

 

Snuittor (Frambozen)

 

 

Koolwitje

 

 

Groep op excursie

 

 

Aandachtig bij het insectenhotel

 

 

Braamsluiper ( foto Carl Maurits)