Winterwandeling in Drogteropslagen
Zondag 5 januari 2019 is het dan zover dat ik ga wandelen naar het brongebied van de Reest. Al lang wilde ik deze betrekkelijk nieuwe wandeling lopen. Alle andere 10 wandelingen langs de Reest heb ik meermalen gelopen met mijn echtgenoot die vorig jaar is overleden. Nu mag ik met de Natuurvereniging voor het eerst in dit gebied een wandeling maken.
Om 13.00 uur verzamelen we ons voor Tonckenshuys, waar Joop Verburg iedereen een goed en gezond 2019 toewenst. Zoveel mogelijk poolend rijden we naar Drogteropslagen waar een verrassend grote groep al staat te wachten zodat we ineens met 100 mensen zijn. De groep wordt in tweeën gesplitst. Harald de Graaf, rayonbeheerder van dit gebied voor stichting Het Drentse Landschap leidt de eerste groep. Jaap Botke, die namens de gemeente betrokken was bij de ontwikkeling van dit gebied en Joop verburg, voorzitter van de Natuurvereniging, leiden de tweede groep. Ook onze nieuwe wethouder Gerrie Hempe wandelt mee, een plezierige verrassing. In de jaren 90 is door ruilverkaveling het gebied herverdeeld. In Drogteropslagen ontstond het idee van een dorpsommetje . Men heeft toen de handen ineengeslagen om de geplande natuurontwikkeling te combineren met een wandelmogelijkheid. Ik was verbaasd over hoeveel watergebied er bij is aangelegd. Het is de bedoeling dat er een broekbos ontstaat. Veel elzen zijn daartoe langs de waterrand aangeplant. Via een houten vlonder over een nat stuk (waarschijnlijk een oude pingo) komen we in het gebied. Het begint zachtjes te regenen en als je geen waterdicht schoeisel aanhebt blijven ook je sokken niet droog maar het schijnt niemand te deren. We lopen via een kruidenrijk grasland waar een deel van de bovenlaag is afgegraven verder. Veel vragen worden gesteld o.a. over de “olie” die op het water drijft. Dat blijkt geen olie te zijn maar een laag die veroorzaakt wordt door ijzerbacteriën. In het kwelwater zit nu eenmaal veel ijzer uit de ondergrond. De bult in het land is een IJsvogelwand en men hoopt dat de IJsvogel er ook werkelijk gaat broeden. We mogen dit keer ook op het “verboden” gedeelte komen. Een gebied dat normaal afgesloten is als rustgebied voor de natuur. Boeren uit de buurt maaien en hooien het gebied pas na de broedtijd. Onderweg zien we verschillende hazen wegsprinten en twee Reeën lopen valkbij door het land. Door het miezerige weer zien we niet veel vogels. Ik loop met een lokale boer die aan Jaap Botke vraagt: “Wij moeten onze sloten schoonhouden; waarom doet de gemeente dat niet?” Goeie vraag. We lopen langs een torenvalkenkast. Muizengaten genoeg in het weiland, dus een paradijs voor Torenvalken. Die gaan er hopelijk wel broeden. Terug op de echte wandelroute staat een mooie vogelkijkhut met een informatiebord met fraaie foto’s van mooie planten en bloeiende orchideeen. Onderweg, al soppend, zie ik onder mij voeten vooral veel pitrus en klaver. Ik hoop dat het gebied zich ook hier ontwikkelt zoals in andere delen van het Reestdal.
Terug in het dorpshuis van Drogteropslagen worden we verwelkomt met koffie en cake en voor wie er zin in had met vegetarische soep of erwtensoep. Het is een heel gezellige nazit die wel tot 16.00 uur duurt. Veel dank aan de vrijwilligers van het dorpshuis die alles piekfijn geregeld hadden en aan de Natuurvereniging voor de organisatie.
Loes Vink
 harald de graaff (wolter).jpg) |
 |
Harald de Graaf (st. HDL) geeft groep 1 uitleg over de aanleg en het doel van het natuurgebied (foto Wolter Moorman)
|
Groep 2 in het nieuwe natuurgebied bij Drogteropslagen (foto Joop)
|
 |
De groep bij de sluis in de Braambergersloot, waar die aansluit op de Reest (foto Joop)
|
<Terug naar Overzicht waarnemingen>
|