NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

DE NACHT VAN DE NACHT, 27 oktober 2018.

Sinds een aantal jaren is er aandacht voor de Nacht van de Nacht, wanneer de klok verzet gaat worden wordt deze landelijk gehouden. Als jaren doen wij daaraan mee en zoeken dan een activiteit in de buurt. Dit jaar deden we voor de 2e keer mee met de Vereniging voor Natuurbescherming Zuidwolde en omgeving (kortweg Natuurvereniging Zuidwolde). Voor het Tonckenshuys verzamelden zich bijna 30 enthousiaste deelnemers. De Natuurvereniging had een wandeling uitgezet, in het donker uiteraard, waarbij we de zintuigen zouden prikkelen. We werden we welkom geheten en kort werd nog even aangestipt waarom de nacht zo belangrijk is, het bioritme van de mens, de vliegrichting van de trekvogels en de nachtdieren die afhankelijk zijn van schemer en duisternis.

Vervolgens gingen we in 3 groepen uiteen en liepen allen een andere route door de Falieberg. Als eerste kwamen we aan bij een groot verlicht scherm opgesteld door Ernstjan Penninkhof. Dit scherm was opgezet om nachtvlinders te lokken en de verscheidenheid ervan te laten zien. Ook was een zoetig zelf samengestelde pasta op de bomen gesmeerd om de vlinders te lokken. De kou van de avond, het was een graad of 4, zorgde ervoor dat er slechts 4 soorten aanwezig waren. Wel werden we uitgenodigd om op een speciale nachtvlinderavond van de vereniging in warmere omstandigheden nogmaals te komen kijken en zou dan een veel grotere verscheidenheid te zien zijn. Vervolgens liepen we door naar de oude Entekoele, daar was een sterrenkijker opgesteld en werden we door Rob van Leeuwen voorgelicht over sterren, planeten, en gaswolken. Ondersteund met de prachtige kaarten en schemaborden van het planetarium van Eise Eisinga. We waren allen onder de indruk van de enorme afstanden in het heelal. Daarna was het de beurt aan Jan Huiskes, aan de overzijde van de Entekoele. Hij hield een interessant verhaal over de 4 uilen die te vinden zijn in de buurt van de Falieberg en ook kon we de geluiden horen, die de uilen maken om hun territorium te af te bakenen. In Zuidwolde zijn de meest voorkomende uilen: De Bosuil, Ransuil, Kerkuil en Steenuil.

Na 1,5 uur waren we terug naar het Tonckenshuys. Daar werden we verwelkomd door Germa Kitslaar. Zij had prachtige 3D-kleurplaten waarin na daarop gestaard te hebben een andere vorm zichtbaar werd. Alle kinderen die van de partij waren vonden het prachtig!! De koffie, thee en chocolademelk stond klaar met wat lekkers en dat liet iedereen zich goed smaken. Er werd gezellig nagekletst, nog een Doodshoofdvlinder bewonderd die Joop Verburg bij zich had en we werden geattendeerd op de volgende activiteiten als nieuwe leden! Het was zeer geslaagde avond, met dank aan de deelnemers en de vrijwilligers.


Bedankt daarvoor.

Henry van der Sleen en Anita de Boer


 

Ernstjan Penninkhof met uitleg over de nachtvlinderopstelling

 

 

Kleine wintervlinder

 

 

Grote wintervlinder

 

 

Rob van Leeuwen geeft uitleg over sterrenstelsels

 

 

Kaarten uit het planetarium van Eise Eisinga in Franeker

 

 

Iedereen mocht door de telescoop kijken

 

 

Jan Huiskes vertelt over uilen in Zuidwolde

 

 

Geconcentreerde aandacht voor de 3D-afbeeldingen bij de deelnemers