Paddenstoelenexcursie op 13 oktober 2018 in Zuidwolde
Onder leiding van Benhard de Vries, mycoloog (paddenstoelendeskundige) en Joop Verburg van de Natuurvereniging Zuidwolde hebben we een paddenstoelenexcursie. Aanwezig zijn 27 mensen. Bernhard en Joop vertellen over paddenstoelen en maken duidelijk hoe belangrijk ze zijn:
Er zijn meer dan 2350 soorten paddenstoelen in Drenthe. Wat zichtbaar is, is de vrucht van de schimmel, die onder de grond of in hout etc. zit. De paddenstoel is de vrucht van de schimmel. Deze is nodig voor de voortplanting. In de paddenstoel zitten de sporen. Schimmels zijn voor het schoonmaken en opruimen van zaken. De afbraak is vaak specialistisch. Voor veel verschillende organismen heb je steeds weer een andere soort schimmel.
Andere schimmels hebben een symbiotische relatie met allerlei groene gewassen. Bomen werken ook samen met schimmels. Hoe meer groen, hoe meer CO2 er verwerkt wordt tot suikers die gedeeld worden met de schimmel. De schimmel geeft water met zouten terug. Paddenstoelen kunnen giftig zijn, maar je kunt niet door een paddenstoel vergiftigd worden als je hem met de handen aanraakt. Van de meeste soorten kan je wel proeven, maar je moet het geproefde uitspugen. Zwammen staan volgens DNA-onderzoek dichter bij het dierenrijk dan bij het plantenrijk. Sommige zwammen leven van andere zwammen: parasieten dus.... Door de droogte zijn er nu minder paddenstoelen.
Het werd een mooie tocht met uitzonderlijk mooi weer. Ondanks de droogte vonden we meer dan 60 soorten paddenstoelen. Er stonden veel Hertenzwammen, mycenasoorten, Krulzomen, Takruitertjes, Zwavelkoppen en Valse hanenkammen. Verder vonden we Paarse dennenzwam, Parelamaniet, Paarse schijnridder, Kaneelkleurige melkzwam, Berijpte russula, Donsvoetje en Matkopje, Satijnzwam, Muizenstaartje, Roze trechterzwam, Fluweelboleet en Kastanjeboleet , Botercollybia, Stobbezwam, Breedplaatstreephoed, Mosklokjes, Sparrenkegelzwam, Bundelmycena, Grote sponszwam, Reuzenzwam, Tonderzwammen, Knolparasolzwam en dat was nog lang niet alles. We vonden op verschillende plekken ook een slijmzwam, namelijk de knalgele Heksenboter. Hier en daar vonden we Duivelseieren, dat zijn ronde witte ballen die grotendeels onder de grond liggen en waaruit bij voldoende vocht in 1 nacht een Grote stinkzwam tevoorschijn kan komen. Joop sneed er een doormidden om te laten zien hoe mooi hij is en dat hij nog niet stinkt. Later vonden we ook de echte Grote stinkzwam en die stonk inderdaad enorm. De twee kinderen Leonore en Elias zochten enthousiast mee en vonden steeds nieuwe dingen. Om half een was de excursie afgelopen en werden Bernhard en Joop hartelijk door de hele groep bedankt.
Klaasje Reurink
foto's Joop Verburg
 |
 |
Elias en Leonore horen van Bernhard wat ze gevonden hebben
|
Groep vol aandacht voor wat Bernhard vertelt
|
 |
 |
Leonore vond bundelmycena's
|
Grote sponszwam werd bewonderd en gefotografeerd
|
 |
Zit er ook een kaboutertje onder de Knolparasolzwam
|
|