NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Excursie Ecoduct Suthwalda

Over het ecoduct Suthwalda, waar het afgelopen jaar zo’n 1000 passages van wild en in de eerste helft van dit jaar al meer dan 600 werden waargenomen via de camera’s, struinen op zaterdagmiddag 22 september ongeveer 14 mensen rond onder de enthousiaste leiding van Joop Verburg.

Voordat we over het (alleen voor deze excursie door Wolter Moorman geplaatste) stiggeltie het stiltegebied intrekken, vertelt Joop dat het gebied omheind is om de koeien binnen te houden en de mensen buiten. De hooglanders (tussen de 4 en 8 stuks) lopen hier, om te voorkomen dat het binnen 10 jaar een bos wordt.

Het wild komt zonder moeite over of onder het draad door en zo blijft het een gebied waar de dieren zich ongestoord voelen. Uit de camerabeelden die elke twee weken worden nagekeken, blijkt dat het ecoduct dus ook meer is dan een oversteekplaats. Jonge haasjes spelen met elkaar in de nacht en dassen zoeken duidelijk naar eten. Hazen en reeën worden het vaakst geteld, maar ook dassen, vossen, marters en nog vele andere dieren worden gespot.

Joop vertelt honderduit over het plantenleven en de paddestoelen op en rond het ecoduct, zowel in het stiltegebied als langs het fietspad dat er overheen loopt. Op dit moment is het pitrus dominant en is de plantengroei wat eenzijdig geworden, maar we zien toch ook nog heide, jakobskruiskruid, biggenkruid, waterpeper, varens, en nog veel meer. Ook de deelnemers doen actief mee en vertellen hun verhalen. Albert Scholtheis wijst op een jonge muis tussen de bladeren.

Zo’n 2,5 uur later staan we weer bij het startpunt, nagenietend van een zeer leerzame wandeling.

Selina Scharenborg, Kerkenveld


 

Via het speciaal gemaakte stiggeltie trekt de groep het gebied van Suthwalda in.

 

 

Ook onderling worden verhalen uitgewisseld

 

 

kleine muis die werd gezien door Albert Scholtheis