NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 


Activiteiteit NVZ bij Boerderijfietstocht Zuidwolde

Toen we een paar maanden geleden van Theresia Otten de vraag kregen of we op 1 augustus 2018 mee wilden doen als Natuurvereniging met een activiteit voor kinderen, waren we wat onzeker. Waar kun je dan doen langs de route? Wat kun je doen en wie wil en kan meehelpen? Maar goed, we hebben doorgezet en het moet gezegd: achteraf zijn we er blij mee. We hebben een enorm gastvrije plek gevonden bij het huis van Marriët Bosscher en Nico Leerdam aan de Oosterweg tegen het Steenberger Oosterveld aan. Wat een ruimte en wat een medewerking!

De dag zelf verliep aanvankelijk wat stroef. Enkele vrijwilligers moesten afzeggen, de sloot waar we waterdiertjes zouden vangen was de dag tevoren door het Waterschap geschoond: weg beestjes. Maar goed, vanaf half twee stond alles in gereedheid en waren Wilma, Thea, Roel, Wolter, Jaap en Joop klaar voor de ontvangst van de kinderen. Het was superwarm weer en de vraag was, wie aan het eind van de fietsroute van 25 km en na veel andere activiteiten nog zin had om naar de Natuurvereniging te komen.

Wilma en Roel hebben zich opgeworpen als ambassadeur en zij legden de kinderen bij het kruispunt uit dat het toch erg leuk was om nog even naar de plek van de natuurvereniging te gaan. Uiteindelijk zijn de meeste kinderen gekomen en zij kregen geen spijt, want de meesten bleven wel drie kwartier tot een uur. De limonade stond klaar en het was prachtig om te zien hoe serieus oudere en jongere kinderen met de vlindervragen aan de gang gingen. Uitzoeken, lezen, verzinnen, tekenen, kleuren en zo leren over het vlinderleven; het liep geweldig.

Daarna de waterdiertjes. Wolter, Jaap en Joop hadden ’s morgens toch nog heel wat beestjes opgedoken: salamanders, kevers, visjes, libellenlarven, waterschorpioenen, staafwantsen; van alles was in de bakken te vinden en de kinderen genoten ervan. Zelf vond ik de mooiste ervaring dat een jongen van een jaar of 11 zich eerst nog wat afzijdig hield, maar toen ik hem vertelde over het leven van de libellenlarven en hoe ze ineens veranderen en er libellen uitsluipen, was hij geïnteresseerd. Tien minuten later kwam ik er weer en toen zat dezelfde jongen aan vijf andere kinderen het verhaal over de libellen te vertellen. Ik heb er van afstand van genoten! Jaap vertelde aan wie het horen wilde nog wan alles over dassen en vossen, waarvan twee opgezette exemplaren aanwezig waren. Sommige kinderen bleven knuffelen! Tot na vijven waren we bezig met de kinderen en natuurlijk hun begeleiders.

Het was druk maar het was een mooie middag. Alle vrijwilligers heel hartelijk dank en speciaal Marriët en Nico heel hartelijk dank voor de gastvrijheid.

Joop Verburg

Foto's van Joop Verburg en Jaap Vliegenthart.