NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Zomerwandeling Schrapveen zondag 24 juni 2018.


Op locatie Schrapveen 13, bij de boerderij van Drents Landschap waar Hans en Petra Visser (MITRA, Zuidwolde wonen), hadden zich 15 personen verzameld. Daar heetten Joop Verburg en Bertil Zoer, gids van het Drents Landschap, ons allen welkom.

De tocht ging door het mooie Reestdal langs de Kruidenhoeve gelegen op Den Oosterhuis. De stokrozen stonden daar in volle pracht te bloeien. Joop vertelde onderweg over bijzonderheden in de natuur om ons heen zoals de elzenvlag! (een paddenstoel op de jonge elzenproppen) Langs het ooievaarsnest met jongen gingen we over het Jodenvonder en vervolgden onze weg naar de landerijen van het Overijssels Landschap.( Reest is grens tussen Drente en Overijssel.) Onze gids Bertil Zoer vertelde o.a. over het maaibeheer van de verschillende percelen. Zo veranderde de vegetatie van alleen groene weilanden in prachtige grassen, zeggen en bijzondere planten. Zoals Wateraardbei, Moeraskartelblad en de Ratelaar. Het was een feest om dit alles te zien! Hij liet ons ook bijzonderheden zien zoals de Moerasprinkhaan met rode dijen en een tikkend geluid als van stroomdraad. De gebieden zijn niet toegankelijk voor het publiek, alleen onder begeleiding van een gids. Des te meer eeen feest om er een keer doorheen te mogen lopen.

Terug bij de gezellige boerderij van de familie Visser werden we hartelijk ontvangen en werd er koffie en thee aangeboden met tot slot een heerlijk kruidenlikeurtje.

Hartelijke dank aan Joop, Bertil en de familie Visser.

Het was een prachtige en leerzame middag!


Giny Borgers

Foto's Joop Verburg

 

 

Bij het brugje over de Reest

 

 

Struinen door een bijzonder landschap

 

 

Elzenvlag op elzenproppen

 

 

Bloemen van de Grote ratelaar

 

 

Bertil legt uit wat de waarde van de ratelaar in dit gebied is

 

 

Bertil laat een Moerassprinkhaan zien

 

 

Moerassprinkhaan met rode dijen

 

 

Joop laat zien dat een kikker gouden ogen heeft.