NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

2 juni: afsluiting nestkastencontrole met een heel leuk uitje!

Ongeveer 6 weken geleden ging ik met mijn 2 zoontjes mee met de nestkastcontrole. Omdat het de eerste keer was voor mijn kinderen, wilde ik de eerste keer meelopen. Uiteindelijk ben ik alle keren meegegaan omdat ikzelf ook benieuwd was naar de vorderingen van de vogeltjes. Het is bijzonder en spectaculair om te zien dat er zo veel gebeurd in maar een paar weken tijd. In de eerste week waren sommige netjeskastjes nog leeg en in andere zaten een of een paar eitjes. Wat ik niet wist, was dat vogeltjes elke dag een eitje kunnen leggen. In de 2e week waren er dan ook praktisch alle nestjes bezet en lagen er veel meer eitjes in de nestjes. Naast vogeltjes hebben we ook een haas en muisje gezien. In week 4 en 5 kwamen de eerste eitjes uit, in sommige netjes zaten meer dan 10 vogeltjes. Een mogelijk oorzaak hiervan is de zachte zomer. In de laatste week van de nestkastcontrole waren de vogeltjes al heel erg gegroeid en waren er al een aantal nestjes leeg (uitgevlogen). Het is bijzonder en spectaculair om te zien dat er zo veel gebeurt in maar een paar weken tijd. Er gebeurt veel in een korte periode en daarom blijft het leuk voor kinderen.

Naar IJssel Den Nul

De nestkastcontrole eindigde met een ‘eindactiviteit’ waaraan je kon deelnemen, naar IJssel Den Nul. Onder begeleiding van een natuurgids hebben we een rondleiding gekregen naar een uitkijkhut en steenoven, gelegen aan de IJssel. We begonnen de rondleiding door over een smal bruggetje te lopen dat op het water dreef, hetgeen voor kinderen al een belevenis op zich was. Na een dijk overgestoken te hebben, kwamen we in een gebied dat ’s winters overstroomd omdat de IJssel uit zijn oevers treed. Daardoor is het een uniek gebied voor vogels en vegetatie. Ook leven er bevers en otters (Duursche Waarden).


Een bevlogen gids kon veel vertellen over de verschillende soorten bloemen, kruiden en dieren. Onderweg naar de uitkijktoren hebben we ook nog padden, een vis, ooievaars en een slechtvalk gezien. Op de uitkijktoren hadden we en mooi uitzicht op de IJssel, echt een prachtig gebied. Het 2e hoogtepunt voor de kinderen was het zakje snoep dat ze kregen. Het was vervolgens maar een klein stukje lopen naar de steenoven. We kregen informatie over de werking van de oven en het was spannend om er in te gaan omdat het er erg donker was.


Eenmaal terug bij het Informatiecentrum gingen de kinderen heerlijk spelen met waterspeeltoestellen en werd er een dam gemaakt. Kinderen en water is eigenlijk altijd een garantie voor plezier. We hadden nog een activiteit op de planning staan, maar de kinderen hadden het zo naar hun zin, dat we hier niet meer aan toe zijn gekomen. We sloten de middag af met een lekkere lunch, het was een geslaagde dag!


Ik vind de nestkastcontrole en het ‘uitje’ laagdrempelige activiteiten om kinderen in aanraking te laten komen met de natuur. Een echte aanrader!


Ferry Nieuwenhuis