NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

De weersvoorspellingen waren zeer ongunstig: ’s nachts temperaturen van 7 graden onder nul en een snijdend koude oostenwind. De verwachting was dat er nauwelijks mensen zouden zijn die onder die omstandigheden een excursie zouden willen bijwonen. Met Jeroen Kloppenburg werd afgesproken om van deze excursie af te zien. Maar ja, er moest toch iemand naar Tonckenshuys om 9.00 uur om eventuele diehards op te vangen. Hoe dat afliep is hieronder beschreven door Gerrie de Lange.

Joop


Zondag 25 februari: Excursie dierensporen in het Faliebergbos

Op een voor mij ongewoon vroeg tijdstip van 7 uur op zondagmorgen stond ik op. Ik moest eerst nog twee kleinkinderen ophalen om samen naar de excursie dierensporen in het Faliebergbos om 9 uur te gaan. In de auto maar deze keer want het was om 8 uur nog 7 graden, onder nul(!) dan hè.

Om 5 voor 9 waren we bij het Tonckenshuis en daar stond Joop met kleinzoon en nog een mevrouw met kind te wachten. De specialist die het zou begeleiden was afgezegd vanwege de te verwachten geringe opkomst. Dat bleek nog wat mee te vallen, want om 5 over negen vertrokken we met 4 volwassenen en 10 kinderen onder begeleiding van Joop om dierensporen te zoeken.

Die hebben we volop gevonden: sporen van dennenscheerder, hond, paard (wist u dat die op z’n nagels loopt?), eekhoorn, havik (gesloopte delen van een duif en een kraai) en nog veel meer dieren (maar die weet ik nu niet meer). Ook zagen en hoorden we veel spechten, die waren erg actief. Er waren ook veel destructieve mensensporen te bekennen, veel bomen waren met grote machines uit het bos gehaald, waar is dat nou voor nodig?

Een pissebed bleek de lieveling van m’n kleindochter te worden (lekker warme hand) en de kleinzoon van Joop was zielsgelukkig met de nog bloederige ondersnavel van een opgevreten kraai. Na een mooi verhaal van Joop over een nestkast waar destijds pasgeboren eekhoorntjes in bleken te zitten, vertrokken we om half 11 naar de kantine van de Entekoele. Na opgewarmd te zijn door warme dranken en na het bekijken van (de inhoud van) veel lucifersdoosjes waarin verschillende restanten van kleine dieren zaten, gingen we om kwart voor elf weer naar huis. Ondanks de kou hebben we een erg leuke en leerzame ochtend gehad.

Bedankt, Joop.


Gerrie de Lange

 

De ondersnavel van een kraai en wat zwarte veren was het restant van een roofvogelmaaltijd.

 

 

5 volwassenen en 10 kinderen trotseerden de koude en deden mee aan de excursie.