NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Eitjes zoeken van de Sleedoornpage

Op 6 januari stond de jaarlijkse activiteit in de winter van de Vlinderwerkgroep weer op het programma: op zoek naar eitjes van de Sleedoornpage. Op deze prachtige dag was de grote vraag: gaan we eitjes vinden, waar en hoeveel? 13 man sterk stonden we om 10 uur in de Vlindertuin, inclusief de afvaardiging van de Vlinderstichting, Sicco en Menno, die na een succesvolle jacht vorig jaar de smaak te pakken hadden om ons in Zuidwolde weer te vergezellen.

Joop had met zijn kleindochter al wat voorwerk gedaan en kon ons direct het eerste eitje laten zien bij de Vlindertuin. Opvallend was dat dit eitje niet meer zo helderwit was als je normaal zou verwachten. Later zouden we ervaren dat alle eitjes die we die dag vonden, door de tand des tijds al hun helderwitte kleur wat hadden moeten inleveren. Dat maakt het zoeken naar deze minuscule speldenknopjes er niet makkelijker op. Toch wisten we er rondom de Vlindertuin nog meer te vinden, waardoor we daar op 5 gevonden eitjes zijn gekomen. En met de logica van Joop zouden er dat zomaar 50 kunnen zijn….. Ook werden er veel eitjes van de Blauwrandspanner gevonden; mooie witte ovale badkuipjes met een roze gloed.

Na de Vlindertuin stond de omgeving van de Drift op het programma. Wilma en Jan hadden daar deze zomer relatief veel Sleedoornpages rond zien vliegen. Tot grote teleurstelling was er net in de week ervoor driftig in de Sleedoorns gesnoeid en was al het snoeihout afgevoerd. Mochten er al eitjes gelegd zijn, zouden deze het nooit meer tot vlinders schoppen. Dan eerst maar eens een bak koffie en thee bij Wilma drinken en daarna met goede moed verder naar de Slagendijk en omgeving.

Daar hebben we de groep in tweeën gesplitst en zijn aan weerszijden van de Slagendijk gaan zoeken. En met succes. Naast vele eitjes van de Blauwrandspanner kwamen we op de Slagendijk op een mooi totaal van 20 eitjes van de Sleedoornpage. Toen was de grote vraag of de Sleedoornpage de Idylle ook weer hadden weten te vinden en waarderen. Vorig jaar is er wel 1 eitje gevonden. En tot grote blijdschap: we vonden er nu 2. De vlinders vinden het er dus een goede biotoop voor hun nakomelingen.

Met een resultaat van 27 gevonden eitjes hebben we ons met een lekker stuk plaatkoek, tulband en koffie weer lekker gewarmd aan de brandende kachel bij Jan en Wilma. Nu hopen we op een mooi voorjaar met veel blad voor de jonge rupsjes en daarna hopen we de Sleedoornpage weer lekker rond te zien vliegen in Zuidwolde, zodat ze weer voor een nieuwe generatie vlinders kunnen gaan zorgen.

Esther Metselaar

 

 

De sleedoorneitjeszoekers in actie

 

 

Rond de tafel bij Wilma Huiskes

 

 

Nijvere zoekers langs de Slagendijk

 

 

Eitje Sleedoornpage (foto Martin Stolp)

 

 

Eitjes Blauwrandspanner (foto Martin Stolp)