NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Foto- en filmavond NVZ op 16 november 2017


Vol verwachting liepen de eerste geïnteresseerde natuurliefhebbers om half acht al de zaal binnen. Er moesten heel wat extra stoelen geplaatst worden, omdat de toestroom aanhield. In totaal waren er bijna 50 personen, waaronder ook de personen die hun foto’s en filmpjes hadden aangemeld als bijdrage aan deze avond.

Koffie en thee werden door helpende handen rondgebracht en om precies 8 uur verwelkomde de voorzitter Joop Verburg alle aanwezigen en werd de avond geopend. Het licht ging direct uit zodat de beelden extra duidelijk konden worden vertoond.


Martin Stolp liet prachtige foto’s zien van zijn reis naar Noorwegen. Beelden van imposante landschappen werden afgewisseld met fraaie foto’s van details van planten en dieren.

Wilma Thalen is een van de cursisten van de gidsenopleiding die onze vereniging heeft georganiseerd samen met IVN Hoogeveen en IVN Westerveld. Zij durfde het aan om nu al een presentatie van haar foto’s en films te geven voor een zaal vol mensen. Het ging haar heel goed af en de foto’s en films, o.a. over eekhoorns in haar tuin, werden door het publiek met een 9 beoordeeld.

Frits Kruizinga verraste met indrukwekkende foto’s en films van jonge vossen, waarbij opviel hoe natuurlijk die zich gedroegen in hun spel. Ongetwijfeld was er extreem veel geduld nodig voor deze opnames.

Esther Metselaar woont in het buitengebied van Nieuwlande en zij liet beelden zien van de bewegingscamera die ze sinds enige tijd geplaatst had achterin haar tuin. Enorm veel soorten werden door de camera vastgelegd, van muizen tot reeën, en de beelden waren indrukwekkend.

Jan Mansens is vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten en buiten maakt hij veel foto’s. Daarvan liet hij een uitgebreide en boeiende selectie zien. Vooral de verhalen er omheen maakten de beelden nog levendiger.


Na de pauze vertoonde Joop een prachtige selectie van vogelfoto’s van Maud Maas Geesteranus, die zelf niet kon komen. Maud is er heel goed in om met veel geduld foto’s te maken waarbij vogels in actie zijn. Dat kwam heel goed over.

Carl Maurits is ook deelnemer aan de gidsenopleiding en Carl had ervoor gekozen om zijn eigen ontwikkeling als vogelfotograaf in beeld te brengen. Iedereen kon zien hoeveel je in een tijdbestek van vier jaar kunt leren en wat voor prachtige foto’s je uiteindelijk kunt vertonen.

Rob Bomhof toonde een fraaie serie foto’s van de eigen tuin, waarmee hij liet zien dat boeiende natuuronderwerpen vlak bij huis zijn. Het spiegelgevecht van het Goudhaantje werd mooi in beeld gebracht.

Joop Verburg toonde foto’s van dit jaar, o.a. van de rijp in januari en van allerlei bijzondere insecten. En altijd met een speciaal verhaal. Dat is bij hem wel in vertrouwde handen.

Henk Bosma tenslotte vertoonde ongekend goede foto’s die dankzij de techniek van zijn toestel, maar ook dankzij zijn vaste hand en zijn neus voor onderwerpen en de juiste invalshoek, een schitterend beeld gaven van de natuur. Grauwe klauwieren, insecten, andere vogels zoals de Zwarte ooievaar, die al dansend door het water de vissen opjaagt en tenslotte een prachtige reportage over paddenstoelen in een naaldbos hield het publiek tot de laatste foto wakker.

Het programma was mooi en de verhalen bij de getoonde foto’s en filmpjes maakte de vertoning compleet. Al met al een enorm interessante avond die pas tegen half elf afgesloten kon worden, maar veel waardering kreeg van de aanwezigen.


De voorzitter bedankte de inzenders voor hun bijdrage en de aanwezigen voor hun komst. Afsluitend sprak hij de hoop uit dat er onder de aanwezigen ook mensen zijn die volgend jaar hun foto’s of filmpjes laten zien. Op de bar lag een aantal fraaie natuurboeken, die Elly de Haas beschikbaar had gesteld en die de mensen desgewenst gratis mee mochten nemen. Tot volgend jaar!


Germa Kitslaar


 

Martin Stolp: landschap in Noorwegen

 

 

Wilma Thalen: Vlammende zonsondergang

 

 

Frits Kruizinga: Jonge vos

 

 

Jan Mansens: Ringslang

 

 

Maud maas Geesteranus: Baardman, mannetje en vrouwtje

 

 

Carl Maurits: Wouwaapje in het riet

 

 

Rob Bomhof: Spiegelgevecht van een Goudhaan

 

 

Joop Verburg: Goudwespje op Zandblauwtje

 

 

Henk Bosma: uitkomende Inktviszwam