NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Paddenstoelenexcursie in Faliebergbos

Op zaterdag 30 september gingen ruim 20 deelnemers mee met de paddenstoelenexcursie van onze Natuurvereniging. Joop Verburg heette iedereen welkom en vertelde over het nut van paddenstoelen en de verspreiding ervan. Daarna ging Bernhard de Vries op pad met de volwassenen en Joop nam de kinderen (met hun ouders/grootouders) onder zijn hoede.

Kinderen vonden meer dan 50 soorten

De kinderen gebruikten hun ogen goed en kwamen aan met de kleinste soorten: Houtknoopjes, superkleine mycena’s, maar ook grote soorten zoals de Paarse schijnridder en de Zwartwitte veldridderzwam. Renske vond in het beukenbos de Rodekoolzwam. Pieter laat trots de Gekraagde aardster zien, die bij elke aanraking van het stuifballetje een wolk van sporen uitspuwt. Stinkparasolzwammen, Witsteelfranjehoed, Witte kluifzwammen, Dennenmoorder, Melksteelmycena en het ging maar door en we vonden wel ruim 50 soorten.

Zoveel paddenstoelen…

Intussen ging Bernhard met de anderen aan de wandel. Er waren alleen zoveel paddenstoelen dat ze maar weinig opschoten. Uiteindelijk kwamen we samen bij De Entekoele, waar we werden getrakteerd op koffie en thee met koek. Het was jammer dat daarna de regen behoorlijk begon te vallen, waardoor de rest van de excursie wat in het water viel. Bij de begraafplaats werden nog prachtige Narcisridderzwammen en allerlei boleten gevonden en aan het einde ook de levensgevaarlijke groene Knolamaniet. Het was een mooie morgen waar Bernhard zeer voor werd bedankt door de deelnemers en de Natuurvereniging.


Een deelnemer uit Zuidwolde


NB. De totale lijst met 85 waarnemingen van deze excursie vind je hier.

 

Foto´s`Joop Verburg

 

Pieter, Michiel, Marijn en Renske met een grote plooivoetstuifzwam

 

 

Marijn ving een Bruine kikker en hield hem in haar hand

 

 

Ze zei ”wanneer je zelf maar heel rustig bent, blijft de kikker wel zitten”.

 

 

Pieter met de Gekraagde aardster, die almaar wolken sporen uitstoot

 

 

Een van de mooie schatten die gevonden werden: Kleverig koraalzwammetje.