Vroege vogeltocht in en om de Weerribben

Op de dag van 30 april had ik me al geruime tijd verheugd: de vroege vogeltocht in en om de Weerribben. De dag begon om 5 uur en het was direct een dag vol beloften: een heldere hemel en temperaturen boven 0. Erg fijn omdat dagen ervoor nog vorst in de nacht hadden gegeven. Op tijd de auto in om te rijden naar het startpunt van de excursie: de Beulakerpolder.

Terwijl een bijzonder mooie rode opgaande zon in mijn achteruitkijkspiegel schijnt, geniet ik van de grutto’s die ik onderweg al over de weiden zie vliegen en de reeën die nog lekker in rust zijn rondom wat bomen.
 |
 |
Bij de Beulakerpolder verzamelen we ons en de belangstelling voor de tocht is groot. Met verrekijkers, camera’s en telescopen trekken we richting vogelkijkhut “De Weidekiek”. Onderweg hiernaartoe is er, ondanks de flinke wind die er waait, toch zeer veel te genieten van de fluitende vogels. De snor, rietzanger, tuinfluiter, koekoek, visdiefjes, blauwborst, grauwe gans, slobeend, fuut, groenpootruiter, baardman en bruine kiekendief zijn door ons in deze mooie omgeving gezien en/of gehoord. Bij de vogelkijkhut hebben we prachtig door de telescoop naar een blauwborst kunnen kijken. De rietzanger floot in het wuivende riet ernaast dat het een lieve lust was en hij vermaakte ons met zijn baltsvlucht. Maar fantastisch waren de baardmannen die in de rietkraag aan de overkant van het slootje iedere keer weer terugkwamen om te foerageren. Snel vlogen zij daarna weer terug naar het nest om na korte tijd weer voor onze neus te landen.

Na van een kop koffie met een lekkere koek erbij te hebben genoten, vertrokken we naar Nederland. Bij dit gehucht van 5 boerderijen groot, staat een vogelhut en is er een geweldig weelderig bosje langs het water. Hier hebben we kunnen genieten van de zang van vele nachtegalen. Wat een geweldige zang hebben deze vogels! Bruine kiekendieven speurden het rietland af op zoek naar prooi terwijl een ree er rustig liep te grazen. Op de weg terug was er een zwartkop die voor de muzikale begeleiding zorgde.
De volgende halte was een nieuw aangelegd natuurgebied dat in 2014 gerealiseerd is: Wetering Oost. In dit als waterberging- en natuurgebied ingerichte gebied bevindt zich een zeer druk bevolkte oeverzwaluwwand met 156 allemaal bezette gaten. Een drukte van belang.
Op het water vlak bij de vogelkijkhut “de Twitterhut”, waren roodhalsfuten en geoorde futen (foto) in grote aantallen op zoek naar voedsel. Verderop zagen we een grondelende groep lepelaars. Ook hadden ze er nesten waar ze zaten te broeden, net als een aantal prachtige grote zilverreigers. Verder waren er natuurlijk groepen voornamelijk grauwe ganzen die met regelmaat over vlogen als ook diverse eendensoorten. Het is er zeer levendig, dus je kunt je er langdurig vermaken.

De laatste stop van de morgen was het gebied De Auken, wat verder richting Steenwijk. Bij de hut in dit kleinschalige gebied is er een mooi overzicht over een waterplas met struweel omzoomd. Hier zaten de Aalscholvers te broeden naast de nodige paren grote zilverreigers, lepelaars en purperreigers. Ook zagen we de heilige ibis over vliegen. Vertederend en bijzonder was het adoptiejong van de nijlgans die onder hoede was van een paar grauwe ganzen. Deze hadden naast een eigen jong ook deze vermoedelijke wees geadopteerd.

Als toetje was er bij de auto’s een overdag jagende vleermuis, waarschijnlijk een Rosse vleermuis. Hij was in het licht prachtig te zien, al zal de reden dat hij overdag aan het jagen was, waarschijnlijk minder romantisch zijn: honger. Uiteindelijk heeft hij toch maar weer een boom opgezocht om uit te rusten.

Met deze bijzondere waarneming kwam er een eind aan een mooie morgen die zeer divers was en veel mooie waarnemingen heeft opgeleverd. Dit dankzij de goede voorbereiding van Metske, de kennis van de excursieleider Edwin de Weerd en de gezelligheid van de rest van de groep en de lekkere koffie met koek. Zeker voor herhaling vatbaar!
Esther Metselaar
Hero Moorlag maakte een paar film- en geluidsfragmenten van de Oeverzwaluwen, Geoorde Futen en de zingende Nachtegaal.
https://youtu.be/zsxEE5JNooE
|