NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Op expeditie naar de Onlanden


De voorboden waren niet geweldig. Hagel, buien en wind zijn geen ideale mix voor het waarnemen van vogels. Niet te min vertrokken een redelijk aantal van 10 vogelliefhebbers om 06.15 uur richting het vogelgebied de Onlanden. Dit beekdallandschap van ongeveer 3500 voetbalvelden is vrij makkelijk te vinden. Zuidwolde richting Groningen, door de regen en hagelbuien, linksaf bij Groningen Zuid, langs het Martini Ziekenhuis, door de nieuwbouw en recht het moeras in bij het hut van Natuurmonumenten.

Daar gekomen werden we verwelkomd door een blauwborst (poster) van circa 2 meter. In het echt waren deze zangvogels goed hoorbaar, maar lieten ze zich moeilijk spotten. De modderige excursie was leerzaam (de zon brak gelukkig door) en kende vele waarnemingen.


Naast winter en zomertalingen werden vele soorten eenden en ganzen gezien, Putters vlogen af en aan in de aanwezige bosjes en lieten zich goed bekijken en fotograferen. De vijf in het gebied aanwezige roerdompen (volgens de plaatselijke vogelteller in lieslaarzen gekleed) lieten goed van zich horen. Enkele van onze leden zagen in een flits een Otter voorbijkomen. Helaas liet het dier zich niet verleiden tot een fotomomentje. Enkele roofvogels als buizerd, torenvalk en kiekendief lieten zich van een afstand waarnemen. We zagen ook nog de eerste Huiszwaluwen van het jaar en alles bij elkaar telden we 52 soorten.


De Onlanden is een natuurgebied in ontwikkeling. Door de toename van ruige graslanden zullen steeds meer soorten vogels zich hier thuis gaan voelen. Een leerzame ochtend tegen de rand van de stad Groningen, waarbij ook aan de inwendige mens goed aan zijn trekken kwam door de overvloedige koffie en eigengemaakte kruidkoek.


Albert Heere

 

Foto’s van Joop Verburg


 

Turend door de kijkers over de Onlanden bij Groningen

 

 

Koffiepauze tussen de koeien

 

 

Paraderende Fuut

 

 

Hett waterrijke gebied van de Onlanden

 

 

Putter in de Elzen (foto Maud Maas Geesteranus)