NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Dieren door het oog van Han Bouwmeester

Dat niet iedere tegenslag een voorbode van een deceptie hoeft te zijn, bleek op 2 februari. Bij aankomst in De Boerhoorn werd aangegeven dat wegens uitvallen van de CV aldaar, de presentatie van de natuurfotograaf Han Bouwmeester was verplaatst naar de binnenplaats van De Zantingehof. Ruim 70 bezoekers viel daar een warm onthaal ten deel. Han, een meesterlijk verteller en een gepassioneerd fotograaf, bracht op humorvolle wijze verslag uit van zijn vele fotoreizen naar het noorden van Europa. Al het “afzien en ontberingen” liet op een koukleum als ondergetekende, een diepe indruk achter. Dat eindeloos geduld beloond wordt, was aan de hand van de uiterst spectaculaire foto’s, waarvoor hij soms dagen met zijn camera in de aanslag moest zitten, overduidelijk. Foto’s van luchten vol kraanvogels, majestueuze vliegbeelden van zeearenden en steenarenden, burlende edelherten, baltsende auerhanen en korhoenders; het was een aaneenschakeling van indrukwekkende beelden.

Dat niet iedere tegenslag een nadeel hoeft te zijn, bleek ook na de pauze. De geplande film over de vogels op de Farne-eilandengroep aan de kust van Engeland op de grens van Schotland bleek het niet goed te doen en Han moest overschakelen op een fotopresentatie. De beelden en het levendige verslag maakten dat ook dit deel bijna als een belevenis waar je bij was, werd ervaren. Zeekoeten, alken, noordse en grote sterns, Jan van Genten en vooral de papegaaiduikers kwamen levensecht in beeld.

Han werkt op zeer verantwoorde wijze als natuurfotograaf en natuurbeschermer. Hij denkt verder dan het plaatje alleen en het belang en het welzijn van de dieren staat bij hem voorop. Geen dode dieren of geluiden gebruiken om dieren te lokken. Al met al een bijzonder geslaagde avond waar eenieder die er niet bij was, veel gemist heeft.


G.A. Lüps

PS Dank aan Elly Kuik van De Boerhoorn voor het snelle regelen van de verplaatsing naar de Zantingehof en de verzorging en aan Geert Vrieling voor het gastheerschap en de technische ondersteuning. (Joop Verburg)

 

Hartelijke ontvangst van meer dan 70 bezoekers in de Zantingehof.

 

 

Han Bouwmeester bij de voorbereiding van zijn prachtige presentatie.

 

 

Spannende opname van papegaaiduikers.

 

 

Het wereldrecord voor het aantal visjes (zandspieringen) die 1 papegaaiduiker in zijn snavel heeft is 60 stuks!