NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

1 juni: excursie langs Vlinderommetje

Wilma en Jan Huiskes wonen prachtig aan de rand van ons dorp en dus pal aan het Vlinderommetje. Van hun huis vertrokken we woensdagavond om met Joop Verburg als excursieleider een stukje van de route te lopen van Middelveen tot aan de vorig jaar aangelegde Idylle achter het nieuwe industrieterrein. Bij de waterplas zien we de breedbladige orchissen, waarvan de meesten al uitgebloeid zijn, en de gevlekte orchis die op komt en waarvan de eersten net in bloei komen. Verderop een mooi schraal stukje met mooie grassen waaronder reukgras, dat het hooi vroeger zijn bijzondere geur gaf.

Verder langs het Ab Bennink-pad eerst het uitzicht op een stukje heidegebied waar we als natuurvereniging jaarlijks onderhoud doen, en daarna door een stukje bosgebied. Twee van de nestkasten daar langs de route zijn zo laag opgehangen dat het voor kinderen op ooghoogte is. Het dakje eraf en even naar de eitjes kijken blijkt geen bezwaar voor de vogels. Joop vertelt enthousiast dat in beide nestkastjes elk jaar weer legsels zijn, die uitkomen. Aan het metselwerk waarmee het dakje van de eerste kast is afgedicht een aan de schilfers dennenschors waarmee de bodem belegd is kan je zien dat hier een boomklever succesvol gebroed heeft.


Bij de Slagendijk weer prachtig hoog gras met het pad er langs dat Chris Otten nog juist keurig gemaaid heeft. Weer een stukje bos waar we het mountainbike pad kruisen en dan het begin van de strook tussen het nieuwe industrieterrein en de N48 die vorig jaar als Idylle is aangelegd. Een zee van bloeiend vingerhoedskruid, ratelaar en margrieten. Langs het water laat Joop ons trots zien hoe het zeldzame vetblad, een vleesetend plantje hier in bloei staat. Langs het pad ook framboos en verschillende vruchtbomen en tot slot de vlonder en de vanmorgen geplaatste stapstenen die we mogen uitproberen. We hoeven er geen spijt van te hebben dat de opening van Idylle vorig jaar niet door ging. Na een enkel seizoen is er al een enorm rijke begroeiing opgekomen. Het lig er allemaal prachtig bij en ik kijk uit naar de officiële opening op 10 juni.


Arie ten Wolde

 

Glanzige ooievaarsbek

 

 

Glanzige ooievaarsbek

 

 

Lissenboorder

 

 

Vetblad

 

 

Beemdooievaarsbek