NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

22 tot en met 24 april: vogelweekend Earnewald

Op het Friese platteland ligt de boerderij van Age en Nynke, tegen het geweldige vogelgebied De Oalde Feanen aan. Uitvalsbasis voor een prachtig vogelweekend met enthousiaste vogelaars en natuurliefhebbers. We hadden ons al een tijdje op het weekend verheugd. Voor mij persoonlijk stonden er een aantal vogels op mijn lijst, die ik heel graag wilde spotten: de Roerdomp en het Baardmannetje. Dat zou in dit gebied moeten kunnen lukken, maar de natuur laat zich niet dwingen.

Richting het weekend waren de weersvoorspellingen wat minder gunstig (uitgesproken slecht). Toen we op de vrijdagavond aankwamen, hebben we van de mooie avond dan ook maar direct gebruik gemaakt en zijn met de Lemster Aak van Age het water opgegaan. Naast een Aalscholverkolonie, Kokmeeuwenkolonie, Lepelaar en diverse andere vogels, hebben we het prachtige schouwspel van een betoverende zonsondergang vanaf het water mogen aanschouwen.

 

 

Foto Joop Verburg, Fantastische zonsondergang te zien vanaf de Lemster aak

 

 

Foto Jan Mager, Prachtige boottocht op het Friese water

 Baardmannen en Visarend

Het hele weekend hebben we wat het weer betreft een engel op onze schouder gehad. Het was koud en winderig, maar de enkele hagelbuien die vielen waren zodanig getimed dat we ze vanuit een vogelhut konden aanschouwen. Vaak ook in het zonnetje hebben we de dagen in het prachtige gebied door mogen brengen. Vele vogels hebben we mogen zien en horen, op zaterdag met de begeleiding van Edwin de Weerd die ons op vele vogels attent heeft gemaakt. In de vroege morgen konden we aanschouwen hoe de Boomvalk duikvluchten aan het uitvoeren was en hoe de Zeearend voor grote onrust zorgde in een grote groep van voornamelijk Brand- en Grauwe ganzen. We zagen de Baardmannen in het riet die afkwamen op de zang van andere Baardmannen uit mijn smartphone en een Visarend kwam op grote hoogte overvliegen. Onder permanente begeleiding van Snor, Rietzanger en Sprinkhaanzanger trokken we door de verschillende delen van het oude Veenland.

 

 

Foto Joop Verburg, De hele dag samen in het veld

 

 

Foto Esther Metselaar, Overvliegen Brandganzen

 Totaal 91 soorten

Op de boerderij konden we iedere keer weer op temperatuur komen en ons het eten goed laten smaken. Nynke zorgde ervoor dat het ons nergens aan ontbrak en dankzij de hapjes en drankjes van de deelnemers, vergezeld van mooie vogelverhalen, waren de avonden gevuld met gezelligheid. De uiteindelijke score van het weekend was een totaal van 91 soorten vogels. Mijn wensvogels, de Baardman en Roerdomp, waren beiden aanwezig. Al moet ik voor een foto van beide soorten nog echt een keer terugkomen. Daar verheug ik me nu al op.

Ter afsluiting van een bijzonder geslaagd weekend vertelde Age op boeiende wijze aan de hand van verhalen uit de overlevering over de geschiedenis van de platbodem en zijn functie in Fryslan, begeleid door de ruisende golven op zijn trekzak. Alle deelnemers dank voor de gezelligheid, het delen van kennis en foto’s en hopelijk tot een volgende vogelexcursie.


Esther Metselaar

 

 

Foto Joop Verburg, Vinkenvrouw zoekt nestmateriaal op lisdodde

 

 

Foto Jan Mager, Parende Boerenzwaluwen

 

 

Foto Esther Metselaar, Rietzanger

 

 

Foto Esther Metselaar, Blauwborst zingt prachtig vanaf zijn uitkijkpost