Wat een fascinerende onderwaterwereld
Alice van Laar en Kees Alberts hebben een bijzondere hobby: onderwaterfotografie. Ook duiken en het determineren van alles wat ze onder water zien hoort daarbij. Ze hebben me verbaasd.
Wat een fascinerende wereld onder water. Alice en Kees duiken in Nederland vaak in de Grevelingen. Zout water zonder getijden. Water dat best troebel en donker is. Desondanks groeit en leeft er veel. Ze legden het vast met behulp van een speciale onderwatercamera met flitslicht. Ook bezochten ze het andere Nederlandse water, van Sint-Eustatius en Saba. Op 2 februari vertelden ze er in geuren en kleuren over. En ze lieten het vooral zien op prachtige foto’s.
Zakpijpen
Alice is van de details. Foto’s maakt ze meestal met een macrolens. Van mosselkolonies, wieren zoals de oesterdief, oorkwallen, lampenkapjes (ook een kwal) en massa- en broodsponsen die er ook echt zo uitzien. Het werd me duidelijk dat het dierenleven onder water enorm is. Zo komen de meest primitieve gewervelden, de zakpijpen, in de Grevelingen in allerlei variaties voor. De Japanse zakpijp en de paarse slingerzakpijp (een paars soort breisel) moeten hier, alleen al vanwege de namen, even genoemd worden.
Andere dieren die prachtig te zien waren op de foto’s: zeepok met armpjes die al bewegend in het water eten verzamelen, volledig doorschijnende steurgarnalen, slakken als de groene wierslak (een van de 50 in Zeeland voorkomende soorten), maar ook anemonen met sprekende namen als de weduweroos. Diverse krabben, de zeenaald, vissoorten als bot, griet en een heel unieke albino zwarte grondel kwamen voorbij de lens.
Schildpadden
Kees nam ons mee naar de Bovenwindse eilanden. Eerst een wandeling langs de oude handelsroutes op Sint Eustatius, het fort en de twee vulkanen in het droge maar met kleurige struiken en bloemen begroeide landschap. Daarna onder water. Duikend langs de grijszwarte lavasteen en in en rondom de wrakstukken in het zeker 25 graden warme, heldere water.
Je zal het maar voorbij zien komen: kreeften, krabben, garnalen, koralen in allerlei kleuren, pijlstaartrog, eekhoornvisjes, schorpioenvis, diepblauwe doktersvissen en ja, ook schildpadden. En dan die prachtig gevormde kokerwormen die zo mooi uitwaaieren in de stroming. Of ’s nachts, weer hele andere anemonen, zee-egels, langoest en allerlei kleurige en indrukwekkend ogende vissen.
Een hele andere wereld, de onderwaterwereld. Je moet er wel wat voor doen om die van dichtbij te leren kennen. Veel duikervaring opdoen natuurlijk, goede apparatuur meenemen, met geduld en verwondering kijken en dan steeds meer zien van de wereld onder water.
Karin Boer
|