NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Verslag foto- en filmavond 15 november 2016


Presentaties : Germa Kitslaar, Ferry Westerveen, Edwin de Weerd, Frits Kruizinga, Petra Huberts, Bart Pijper,

Henk Bosma en Joop Verburg.

Beeld en geluid : Metske van der Maar


In dit verslag neem ik jullie even mee terug naar de prachtige en fascinerende foto- en filmpresentaties van 8 natuurliefhebbers die ons hebben uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun beleving van de natuur. Deze mensen hadden de moeilijke en leuke taak gekregen om uit al hun mooie foto’s, filmpjes en herinneringen een aantal te selecteren zodat ze ons mee konden nemen in hun verhalen en avonturen.


Zo beet Germa het spits af en vertelde ons vol enthousiasme over een prachtige Steenhommel op een Kamperfoelie, een zeldzame waterkever op de kop op een glazen tafel enigszins in de war. Ook zagen we nog een prachtige Vuurwants en een Steenrode heidelibel, het Landkaartje en de Japanse Esdoorn. (foto 1 lelie)


Ferry liet ons smelten bij een prachtige foto van een reekalf waar hij bijna naast stond. Ook hij verbaasde ons ook door een enorme boompuist. Vele prachtige paddenstoelen passeerden de revue, zoals de Prachtvlamhoed, Spekzwoerdzwam en de Roodgerande houtzwam. Ook wist hij een hagedis en wantsnimfen voor de camera te krijgen. (foto 2 Dopheide)


Edwin nam ons in films mee in de wereld van de dassen. Ook de zwijnen en herten op de Veluwe vormden een heel mooi beeld van harmonie. Laten we het zeer gedetailleerde en leuke filmpje van de Zwervende heidelibel niet vergeten. Ook wist Edwin ons te boeien door te vertellen over de zakdragers (een zeer bijzondere groep nachtvlinders).

Film over Zwervende heidelibel https://www.youtube.com/watch?v=J4wTUBGUNpM. (foto 3 boomkikker)


Vervolgens nam Frits ons mee naar Oeganda waar we via de film voor ons gevoel mochten meevaren op de Nijl. Hier zagen we de meest mooie en bijzondere dieren. Te denken aan nijlpaarden, krokodillen, Columbus-apen, Roodhalsbijeneters, de Bonte ijsvogel en Grijskop ijsvogel kwamen volop in beeld. Het leek alsof je erbij was. (foto 4 Bonte ijsvogel)


Na de pauze vertelde Petra ons vol enthousiasme en met wederom prachtige foto’s over haar avonturen in Frankrijk en Spanje. Hier zag zij een Nachtzwaluw in een holletje, genoot ze van de zonsondergang in Madera en we zagen schitterende zeepaddenstoelen (kwallen). Ook foto’s dichtbij huis lieten een prachtig beeld zien, zoals de eik in het Mastbos. (foto 5 eik in Mastbos)


Dan hebben we al heel veel gezien en werden we toch nog aangenaam verrast door de prachtige foto’s van Bart. De zonsopkomst in de Mepper Hooilanden, Jonge dodaars in Dwingelderveld het Heideblauwtje en niet te vergeten de prachtige foto’s van ijshaar. Ook zagen we zijn ontmoeting met een Boommarter en een Beverrat. Wie meer wil zien van de belevenissen van Bart, zie: http://bartjestruun.blogspot.nl/. (foto 6 Oranje oesterzwam)


Henk liet ons vele mooie en bijzondere paddestoelen zien en foto’s van Groot populierenhaantje, Coloradokever, sprinkhanen, juffers en in het tweede deel van zijn presentatie nam hij ons mee naar o.a Frankrijk waar hij de meest prachtige vlinders wist vast te leggen. Tot slot liet hij foto’s zien van de nieuwe vlinderatlas van Dagvlinders in Drenthe; een geweldig boekwerk dat gepresenteerd wordt in december 2016. Zie: http://www.vlinderwerkgroepdrenthe.nl/. (foto 7 Porseleinzwam)


En tot slot liet Joop ons in vogelvlucht nog een aantal prachtige foto’s zien van de nachtvlinders en de orchissen, micro’s en kevers en vatte hiermee samen wat de natuurvereniging dit jaar allemaal had gedaan/gezien. (foto 8 Goudvenstertje)


In deze korte reis door Europa en de wereld hebben wij gezien hoe ieder de natuur op zijn/haar eigen manier beleeft. Voor de één een hobby, voor de ander ontspanning, interesse, passie. En misschien is het dit wel allemaal samen waardoor er zulke mooie foto’s en filmpjes gemaakt kunnen worden, waar wij dan weer van mogen genieten. Met een leuke groep van 32 mensen die allemaal de natuur beleven op hun eigen manier denk ik dat we kunnen spreken van een leuke, gezellige en zeer geslaagde avond!


Met dank aan: Joop Verburg, Germa Kitslaar, Ferry Westerveen, Edwin de Weerd, Frits Kruizinga, Petra Huberts,

Bart Pijper, Henk Bosma en Metske van der Maar!


Premlata van Faassen