NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

Veertig soorten paddenstoelen vinden in een uur?

Het kan. Het gebeurde. Zaterdag 3 oktober tussen half 10 en half 11 in het Faliebergbos in Zuidwolde.

Dertig mensen, waaronder 10 kinderen, werden bedolven onder de vele soorten zwammen, boleten en schimmels. Bedolven? Ze waren onder de indruk dan. Zoveel soorten op een oppervlakte van zeker niet meer dan 500 bij 500 meter!

De kinderen waren het meest fanatiek. Gids Bernhard de Vries legde uit dat je paddenstoelen gewoon mag plukken. De oorsprong zit onder de grond. De vruchtlichamen komen boven de grond en kun je plukken. Net als appels. Er groeien vanzelf weer nieuwe paddenstoelen naar boven. Binnen 24 uur zelfs.

Ruiken en voelen

De kids hadden goed geluisterd. Ze plukten alles wat maar op een paddenstoel leek. Handenvol. Bernhard kon ze zonder moeite vertellen wat voor soorten ze gevonden hadden. En of ze eetbaar waren. Daar moet je mee op passen. Ruiken, voelen en met het puntje van je tong proeven mag. Eten alleen als je er echt verstand van hebt.

 Aardappelbovist, Grauwe amaniet, Paarse dennenzwam, Trechterzwam, Vezelkop, Botercollybia, Nevelzwam, Melkzwam, Breeksteel, Blauwe kaaszwam (smaakt niet zo, maar voelt als…), Gele korstzwam en diverse soorten Russula’s.


Een bijzondere vondst: de Doolhofzwam .

 De Kastanjeboleet. Die kennen we allemaal wel toch?

 


 

En de Honingzwammen dan?

 


 

Nog meer soorten: Dennenmoorder, Zwavelkop (heel vies..), Fopzwam, het Duivelsei (voorstadium van de Stinkzwam),

 Amethistzwam (ook wel Rode koolzwam), Stekeltrilzwam, Braakrussola. En wat lieflijker: Muizenstaartje, Geweizwam, Gordijnzwam, Takruitertje, Krulzoom (de onderkant voelt als appelmoes, ja, echt waar…), Vlamhoed en natuurlijk het Elfenbankje:

 Dit waren nog geen veertig soorten. Wel die met de mooiste namen.

Paddenstoelen zoeken is in deze tijd niet zo moeilijk. Ze benoemen wel. Daarvoor heb je een deskundig gids nodig. Bernhard, bedankt!


Karin Boer


En dan ’s middags aan het werk:Na de excursie gingen elf personen naar Waringin om daar onder leiding van Carla den Brok een uitgebreide maaltijd klaar te maken. De recepten van Carla hielpen om met een scala aan paddenstoelen en allerhande overige natuurproducten iets verrassends te creëren. In overleg werkten de deelnemers in kleine groepjes aan een recept. Alle keukenbenodigdheden van Waringin mochten gebruikt worden.

 Het werd een samenzijn en samenwerking in de prachtige keuken.


Na een intensieve inzet van iedereen was het genieten van een uitmuntend diner.


 

Carla en Peter, hartelijk dank voor al jullie inzet!


Germa Kitslaar