NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Verborgen levens rondom Zuidwolde … en vér daarbuiten!

-lezing door zoogdier-enthousiast en muizenonderzoeker Guido Lek op 16 december 2014 -


Dat er vele soorten zoogdieren in onze omgeving leven wisten we al wel, maar zien doen we ze toch minder. Daarom begon Guido Lek met een diapresentatie van de bij ons voorkomende zoogdieren zoals ratten, bevers, dassen, eekhoorns en zijn favoriete soort, de muis. Hij liet daarna diverse soorten zien die hier niet thuishoren, zoals de wasbeerhond en allerlei uitheemse eekhoorns die ooit in onze provincie zijn terechtgekomen. Natuurlijk kwam onze eigen inheemse “Rode eekhoorn” extra ter sprake, omdat verschillende aanwezigen dit kwieke diertje vaak op bezoek kregen of ergens tegenkwamen. Het was dan ook het jaar van de Eekhoorn! Veel bezoekers vertelden ook hun eigen bijzondere verhalen over de Eekhoorn.


Zoogdieren over de continenten

Na een levendige discussie en de pauze vervolgde Guido Lek zijn lezing met een natuurhistorische uiteenzetting over de zoogdieren verspreid over de diverse continenten. Wereldwijd zijn er 5096 soorten bekend. Vanaf de tijd van de dinosauriërs is gras het belangrijkste voedingsgewas voor hen. Kleine zoogdieren zoals bijv. spitsmuizen kunnen het ook goed gebruiken om zich ertussen te verstoppen. Grote zoogdieren als nijlpaard en zeekoe moeten heel wat afgrazen om hun magen met grassen gevuld te krijgen.

Ondertussen wordt er aan ons toehoorders gevraagd om uit de losse pols wat besproken dierfiguren op papier te schetsen. Het resultaat dat we later van elkaar bekeken was best wel grappig en verrassend. De tekeningen die we maakten hadden veel weg van de grottekeningen uit de prehistorie zoals die in Lascaux gevonden zijn!


Bosmuis in Drenthe

Als laatste komt dan nog de grote bosmuis aan bod die Guido, als gedreven muizenonderzoeker, uitgebreid geobserveerd en gefilmd heeft. Sinds 2012 is deze muis in Drenthe (Exloo) waargenomen en gaat zich nu waarschijnlijk naar het westen verspreiden. Deze muis leeft vooral in droge gebieden, vaak in de omgeving van braamstruiken. Tenslotte heeft Guido nog een stukje film uit een BBC serie voor ons, waarop een prachtige wasbeerhond met jongen te zien is … maar of we die nog eens tegenkomen rondom Zuidwolde? Al met al was het een boeiende en gezellige avond die ons weer het nodige heeft geleerd!


Elza Craanen

… en een tip van Guido … kijk af en toe eens op www.natuurbericht.nlPrehistorische grottekeningen gevonden in Lascaux.

 

 

 

 

Een schets van zoogdieren door een van de aanwezigen à la Lascaux.