NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

 

Kijk dáár…….


Met 14 man en vrouw gingen we zaterdag 6 september naar Ravenswoud. Tegen de tijd dat we aankwamen belde onze excursieleider Jaap Mekel al: “Ga maar daar en daar heen, daar wacht ik jullie op want ik weet de Kraanvogels te zitten”. Wij achter Jaap aan, maar de Kranen waren inmiddels wat verderop in het land neergestreken, dus ze waren moeilijk te zien. Degenen die ze wel zagen riepen: “Kijk dáár….” Dankzij een sluipweg die Jaap kende, kwamen we er aanmerkelijk dichterbij en kon iedereen deze imposante vogels zien. Voor velen was het de eerste keer dat ze Kraanvogels zagen. De broedresultaten waren dit jaar slecht. Slechts een paar jonge Kraanvogels zijn groot geworden; de rest is verdwenen in de maag van Vossen.

Daarna samen naar de Compagnonsbossen waar een prachtige paddenstoelenflora te zien is met o.a. Zwartvoetkrulzoom, naar sperma ruikende Vezelkopjes en Russula’s met de geur van appelmoes uit blik. Onderweg zagen we zeven soorten boleten, met als grootste bijzonderheid Koeienboleten met daarbij Roze spijkerzwammen, die altijd bij (of op?) Koeienboleten groeien. Mooie en zeldzame dingen.

Daarna naar het prachtige huis en gebied van Jaap en Dorien Mekel. Zij wonen daar al 18 jaar en hebben hun terrein van bijna 10 hectare omgetoverd tot een fascinerend paradijs met talloze weitjes, poeltjes, stobbenhopen, struikjes, stapelmuurtjes en nog veel meer. We aten eerst onze lunch met overheerlijke soep van Dorien (courgettesoep met kaneelbasilicum en zo) Daarna samen het terrein op. Daar vonden we de ene na de andere bijzonderheid. Op de groene braambladeren zag Jaap een Boomkikker zitten en nog één. Maar opnieuw door de schutkleur van de kikkertjes: “Wáár dan, ik zie hem niet… Kijk dáár….” Ook bij een groene rups die Hero vond, klonk het opnieuw: “Waar zie je die dan?” Het bleek een prachtige rups van de Berkeneenstaart. Het puntige staartje steekt parmantig naar achteren. In de begroeiing zeldzaamheden zoals talloze orchideeën (die al uitgebloeid waren evenals het Heidekartelblad), maar ook bloeiende soorten als Moerashertshooi, Echte guldenroede, Klokjesgentianen met zelfs een wit exemplaar. Ondertussen vertelde Jaap honderduit over de ontwikkeling van het gebied, over hun keuzen die soms radicaal en dan weer heel terughoudend zijn, maar telkens weer leren hoe het niet of hoe het wel moet. De prachtige landgeiten, de soyschapen, de Exmoorpony’s; je loopt er tussendoor en het is zo vredig. De dochters Iris en Sara huppelen de hele tijd mee en springen en klimmen overal op en in. Ze knuffelen de paarden en de geiten. Het hele terrein ademt vrede en liefde en het heeft velen van ons een beetje ontroerd. Dat is toch het mooiste wat je op een excursie mee mag maken.

Jaap en Dorien, hartelijk dank voor deze prachtige dag!


JV

 

 

 

Kraanvogels in het veld

 

 

Koeienboleten met jonge roze spijkerzwam

 

 

Boomkikker groen al het braamblad waar hij op zit

 

 

Rups van de nachtvlinder Berkeneenstaart

 

 

Jaap Mekel geeft uitleg over zijn gebied

 

 

Moerashertshooi

 

 

Witte klokjesgentiaan

 

 

Hero en Dette bij de landgeiten

 

 

Iris en Sara klimmen net zo gemakkelijk als de geiten