NVZ © 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

13 februari 2014: een prachtige rit langs de Regge en de Reest

Natuurfotograaf Philip Friskorn maakte zijn verwachtingen meer dan waard. Hij gaf 13 februari de fotopresentatie ‘’Overijssel tussen Regge en Reest’’.
Hij maakt met de aanwezige 50 personen een rit door het landschap van de Regge en de Reest. Prachtige plaatjes, landschappen, planten, paddenstoelen, mooie details en door het hele verhaal heen volgels die voorbij kwamen.

Voor de liefhebbers een impressie van de route
De tocht begon rond Haaksbergen, waar het land vol ligt met zwerfkeien uit de ijstijd. De stuwwallen zijn nog steeds in het landschap terug te zien.
In het Haaksbergerveen zie je petgaten, ontstaan door veen dat vroeger in dit gebied werd afgegraven. De Blauwborst vind je er en de Steenrode heidelibel. De schaaps- en geitenkudde zorgen voor begrazing. In het gebied komen nog veel adders voor.

Philip vervolgt zijn route Twente in. De taxus wordt hier Venijnboom genoemd. En de Pestvogels worden Pestvogels genoemd vanwege de invasies van deze vogel tijdens periodes van pest vroeger.
Het hoogste punt van Twente is de Tankenberg. Van het hoogteverschil werd dankbaar gebruik gemaakt met behulp van molen en waterrad. De rivier de Dinkel meandert nog als vanouds door het landschap. De natuur mag hier zijn gang gaan. Het Rabat bos is erg vochtig, wat weer bijzondere begroeiing oplevert. Philip heeft wat met boomstronken waar hij soms trollen in ziet. Geweldige plaatjes van jonge Spechten in een boom met vlak boven het uitgehakte gat een grote zwam zodat ze een soort afdakje hebben. Goed te zien is dat de jongen allemaal een rode pet hebben. Bij vrouwtjes verdwijnt deze gaandeweg.

Begin van de Regge
Dan komen we bij het Engbertdijksveen, omgeven door een wal om de plek nat te houden. Je vindt er Adelaarsvarens en veel paddenstoelen. De eerste meters van de Regge vormen bij Diepenheim nog maar een dun stroompje. Vroeger werd er flink geloosd door de industrie van Goor. Nu is het gelukkig een schone rivier. Vanaf Enter wordt de Regge breder en dus bevaarbaar.

Op jacht naar de Korhoender
Philip Friskorn steekt over naar de Sallandse Heuvelrug. Een bijzonder landschap met overblijfselen uit de ijstijd. Urnen, uit vuursteen gemaakte messen en pijlpunten. Maar ook de Wolfsklauw, Zweedse Kornoelje en Waterdrieblad.
Door deskundig plaggen is een goede begroeiing ontstaan, een schaapskudde houdt het kort. We kijken mee met de vogels die er voorkomen, zoals de Bosuil, Roodborsttapuit, Piepers en Veldleeuwerik. De Korhoender is er nog zeldzaam, maar Philip had na vele pogingen om een vast te leggen, toch een keer geluk. Op een dag met een dik pak sneeuw zag hij ze ineens onder de sneeuw, zoekend naar zaden en bessen, vandaan komen.

Via de Vecht naar de Reest
Bij de Haarlerberg is de Regge gekanaliseerd, met steile oevers. Voor landgoed Eerde staat het water stil.
De Regge komt dan uit in de Vecht, we zijn inmiddels in Salland. Langs de Vecht zijn nog enkele plekken met rivierduinen. En mooie landgoederen zoals Nijenhuis bij Heino.

De tocht door Overijssel eindigt bij de Reest die achter Dedemsvaart ontstaat. De Reest is bijzonder omdat ze nog zo meandert door het landschap. Philip toont bekende plaatjes van de kronkelende rivier nabij Oud-Avereest en verderop naar de Wijk en Meppel. De Ooievaars ontbreken natuurlijk niet.

Tineke Bos en Karin Boer

 

 

Veldleeuwerik

 

 

Judasoor

 

 

Philip Friskorn wordt bedankt voor de prachtige presentatie

 

 

Tijdens de presentatie

 

 

 

 

Onderonsje tijdens de pauze.