NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Aanplant nieuwe heesters langs Vlinderommetje

 

Er zijn twee plekken langs het Vlinderommetje waar nog veel aan moet gebeuren. Dat is natuurlijk het toekomstig bedrijventerrein langs de Industrieweg. Daar zal de komende tijd veel veranderen in samenwerking met de Vlinderstichting (project Idylle) Het andere gebied is het terrein achter de nieuwe carpoolplaats bij de  nieuwe rotondes naar de N48. Dat gebied is vorig jaar al ingeplant met bomen, maar vanaf het begin zijn afspraken gemaakt om daar ook een aantal heesters in te planten. Er zijn in overleg met de gemeente brede stroken in het gebied vrijgehouden voor deze aanplant. Het gaat om heesters die goed zijn voor vlinders en andere insecten, maar ook soorten die goed zijn voor vogels. Soms gaat dat zelfs samen: De in oktober/november bloeiende Klimop levert nectar aan heel laat levende insecten en aan het eind van de winter zijn de bessen rijp en die vormen dan weer een voedselbron voor vogels. Landschapbeheer Drenthe is de organisatie die zou zorgen voor de levering van geschikte heesters. Zo is het ook gegaan en donderdag 28 november zijn 300 heesters geplant. Het planten is gebeurd met hulp van een aantal vrijwilligers en 40 basisscholieren uit de groepen 8 van de Heidevlinder. Meester Bert Hilferink was direct enthousiast over het plan. Omdat er zoveel hulp was, is ook een aantal kinderen gaan aanplanten bij de oude carpoolplaats. Dat is de oude oprit naar de N48 bij de Slagendijk. En het moet gezegd: het werkte fantastisch. De kinderen hebben enthousiast gespit en geplant. Dat het allemaal zo goed liep was vooral te danken aan de voorbereiding door Kees Contant, die uitermate zorgvuldig de planning had gemaakt. Op iedere plek waar een heester moest komen, stond een bamboestokje met een vlaggetje met de naam van de heester en aan.

Na een paar uur hard werken in de soms keiharde grond was het werk gedaan. Vol trots kon je rondkijken naar de groepen met Bottelrozen, Liguster, Gelderse roos, Vuilboom en Mirabellen en nog veel meer.

 

Met dank aan Kees Contant, aan de vrijwilligers, aan de gemeente, aan landschapsbeheer Drenthe en aan 40 scholieren van de Heidevlinder met meester Bert Hilferink.

 

Joop Verburg