NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Excursie Vlinderommetje

 

Op zondag 1 september ging Joop Verburg met een groepje enthousiaste mensen op pad om het noordelijk deel van het Vlinderommetje te verkennen. De excursie was georganiseerd door stichting Het Drentse Landschap in samenwerking met onze Natuurvereniging. Jong en oud was naar de afgesproken plaats aan de Meppelerweg gekomen om samen te gaan wandelen. De opkomst was goed met 25 deelnemers.
Ondanks dat het geen vlinderweer was -het was te koud en te winderig- werd het een heerlijke wandeling waarbij af en toe werd stil gestaan om te kijken naar de natuur en te luisteren naar de informatie die Joop ons gaf.
De wandeling ging van de begraafplaats naar de Vlindertuin, dwars door Zuidwolde via een gevarieerd landschap naar de Oosterweg en zo sloten we aan op de route van het Vlinderommetje. Het pad is heel goed te volgen via de speciale vlinderommetje-paaltjes langs de route. Joop vertelde ons met zijn grote en gedetailleerde kennis helder en duidelijk over bijen, vlinders, paddenstoelen, het onderhoud en maaibeleid van de gemeente, grassen, de geschiedenis van Steenbergen en de dassenburcht. De natuur is hier zo mooi en bovendien aantrekkelijk voor vlinders door de goede samenwerking met de gemeente en de natuurvereniging. Dit jaar zijn er heel veel vlinders gezien in Zuidwolde en ook de zeldzame Sleedoornpage is vaak en door velen waargenomen. Langs de route staan borden met informatie over de flora en fauna in dit gebied. Door met aandacht de natuur te beleven ontdekken we steeds weer nieuw dingen om ons heen. Zelfs Joop vond onderweg weer iets nieuws: een bijzondere soort Heksenkruid (heel zeldzaam in ons land) en Lieve vrouwenbedstro in de buurt van de Enterkoele. De tijd vloog voorbij en welvoldaan keerde iedereen tegen vijven weer huiswaarts.

 

Dette Boiten

 

 

 

Klein Heksenkruid

 

 

PS Het Heksenkruid betrof Klein heksenkruid (Circaea x intermedia) een kruising tussen Gewoon heksenkruid en Alpenheksenkruid) Er zijn in Nederland maar een tiental vindplaatsen geregistreerd. De kruising is zelf onvruchtbaar maar kan zich wel via wortelstukjes verspreiden. Nazoeken leverde op dat bij een naburig huis Klein heksenkruid in de tuin staat en dus is de herkomst wel duidelijk.

 

JV