NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

1 oktober 2016: paddenstoelendag Natuurvereniging Zuidwolde


Op 1 oktober 2016 stonden 23 volwassenen en 6 kinderen vol verwachting bij het Tonckenshuys om deel te nemen aan de jaarlijkse paddenstoelentocht in de Falieberg.

De septembermaand was erg droog, waardoor vooral paddenstoelen en schimmels te vinden waren onder boomstronken en takken.


Een Elfenbankje is herkenbaar omdat hij maximaal 1 cm dik is, en bleek ziet. Bovendien zit er meestal een elfje op. Alle soorten werden door Ida weer nauwkeurig bijgehouden, bij elkaar toch nog zo’n 45 soorten. Vermeldenswaardig is dat de tocht op zeker moment erg spannend werd, omdat we de Dennenmoorder tegenkwamen. Bernhard de Vries leerde ons dat de meeste Amanieten een ring om de steel hebben. Toen kwam ook nog iemand aanlopen met een onbeschaamd ruikende Fallus impudicus, de Stinkzwam met de vorm van een menselijk orgaan.


De kinderen vonden heel veel leuke exemplaren, bijvoorbeeld de Melkzwam, Stuifzwam, Gekraagde aardster, Dennenappeltjes met Muizenstaartzwammetjes, de Houtknotszwam, en niet te vergeten de Kostgangerboleet.

Er werden veel foto's genomen uit zoveel mogelijke posities. We vonden de mooie Slijmzwam oftewel Blote billenzwam. Deze is in het slijmstadium roze en nog beweeglijk, waarna hij oranje kleurt en daarna zwart. Dit zijn aanvankelijk amoeben, eencellige diertjes, die later sporen gaan vormen. De eigenschappen van deze zwam zijn dus zowel dierlijk als plantaardig.


Ondanks het feit dat de natuur erg droog was vonden we toch nog wat leuke soorten zoals de Kaneelkleurige melkzwam die naar wantsen ruikt en de Krulzoom, de Geelwitte en Berijpte russula, nogal uitgedroogd en vol met beestjes die er een zooitje van maakten.


Het was een mooie tocht waarbij ook een buggy in de vorm van een terreinwagen met een lief kindje erin langs de bospaden rolde.

We hadden een pauze bij de bankjes van De Entekoele en tot ieders verrassing kwam er voldoende koffie voor het grote gezelschap uit de twee meegebrachte thermoskannen. Ik hoorde iemand de vergelijking maken met het kruikje van de weduwe van Sarfat.

Bernhard vertelde dat er 20 jaar geleden nog maar 2000 paddenstoelen bekend waren in Nederland, tegenwoordig zijn er al 4000 soorten waar de mycoloog zich het hoofd over moet breken. Oesterzwammen werden gevonden en ter plekke geproefd, in de winkel te koop voor 3 euro per honderd gram.


Groetjes,

Tineke


Naderhand is een groep speciale liefhebbers onder leiding van Carla den Brock gerechten met paddenstoelen gaan klaarmaken in Waringin. Er is daar een prachtige accommodatie met een grote keuken met 4 kooktoestellen. Er werden verrukkelijke gerechten gemaakt die we met elkaar en met een aantal bewoners van Waringin samen hebben opgegeten. Uit de mond van die bewoners kwam eenstemmig: HEERLIJK

Carla en Bernhard en Waringin en de leverancier van de paddenstoelen, Warmolt Boer, allemaal hartelijk dank! 

Robin vond al snel een bijzonder Eikelbekertje in een eikendopje

 

 

Zwerftocht door het Faliebergbos

 

 

Ook de kleinsten hielpen zoeken

 

 

Bernhard legt uit hoe een Grote stinkzwam werkt

 

 

Jan Mager vond een Krulzoom

 

 

Zelfs de Gekraagde aardster werd gevonden

 

 

Kostgangerboleet

 

 

Joshua hielp geweldig mee bij Germa met het klaarmaken van de maaltijd

 

 

Henny achter het formuis

 

 

Deelnemers en bewoners van Waringin samen aan tafel