NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

 

Paddenstoelen zoeken en eten op zaterdag 4 oktober 2014

De zon scheen nog wat aarzelend, maar het beloofde een mooie herfstdag te worden. Er was een grote opkomst voor de excursie in het Faliebergbos en daarom werd de groep in tweeën gesplitst: één groep onder leiding van Bernhard de Vries, de ander onder leiding van Joop Verburg. Vooraf hield Joop een korte inleiding over een aantal kenmerken van paddenstoelen en Bernhard had in zijn kofferbak een verzameling paddenstoelenboeken die hij ons van harte aanbeval.

Nog maar net op pad kwamen we al van alles tegen, vooral kleine zwammetjes tussen en op het vele dode hout. Sommige moest je met een loupe bekijken en dan zag je pas wat voor mooie structuren ze hadden. Ook ontdekten we veel paddenstoeltjes met ragfijne steeltjes en een parasolletje erop met prachtige namen zoals het “zemelig donsvoetje”. Verderop groeide de gekraagde aardster, een aparte verschijning, evenals de grote stinkzwam, nog in z’n ei.

Zelfs een goede gids weet niet alles, werd ons verteld. Het doosje van Bernhard voor nog te determineren soorten was na afloop vol!

We vonden niet veel eetbaars, alleen een aantal prachtige Kastanjeboleten. Bij het kerkhof groeide een flinke (eetbare!) sponszwam, te mooi en vol beestjes en andere ongerechtigheden. Die lieten we dus maar staan.

Paddenstoelendiner

Rond 1 uur arriveerde het grootste deel van het gezelschap bij de Waringin, waar we met vereende krachten een paddenstoelendiner gingen bereiden. Carla den Brock had alles voorbereid en klaargezet: de ingrediënten stonden afgewogen en gesorteerd voor elk gerecht (8 in totaal) bij elkaar. De paddenstoelen kwamen van de champignonkwekerij Agarica uit Hoogeveen en de sh-itake kwekerij van haverman uit Oud-Avereest. De tafel was al gedekt. We mochten de keuken van de instelling gebruiken en bewoners konden, als ze dat wilden, meehelpen en iets meeëten. In groepjes ging ieder met z’n eigen recept aan de slag. Het werd al gauw heel druk in de keuken en ook bijzonder warm rondom de gaspitten en de ovens.

In deze ogenschijnlijke chaos ontstonden de meest smakelijke gerechten van soep, pasta, salade tot taart, allemaal bereid met een groot assortiment paddenstoelen van shi-take tot (gedroogd) eekhoorntjesbrood. Alles wat klaar was werd uitgestald op een centrale plek in de zaal en een ieder bediende zich, ook enkele bewoners, die graag iets wilden proeven. Tegen 4 uur was iedereen klaar met eten en was ook praktisch alles op. We zorgden ervoor dat we alles schoon en opgeruimd achterlieten.

Het was een geslaagde paddenstoelendag vooral dankzij onze goede gidsen, de inzet van Carla den Brock en niet te vergeten het mooie weer.

Josje Teunissen

 

groep deelnemers aan de paddenstoelentocht met gids Joop.
Foto Dette Boiten

 

 

Carla den Brock en Peter Meeuwese maken alles in Waringin in gereedheid
Foto Joop Verburg

 

 

Josje en Kees bezig met hun voorbereiding
Foto Joop Verburg

 

 

Dette vult de braadpan
Foto Joop Verburg

 

 

Rob en zijn trio werken hard aan hun recept

Foto Joop Verburg

 

 

heerlijk om als echtpaar een keer samen te koken

Foto Joop Verburg

 

 

zo smakelijk zag het resultaat er uit

Foto Dette Boiten

 

 

een compleet paddenstoelendiner als sluitstuk

Foto Joop Verburg