NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Paddenstoelentocht 6 oktober 2012

 

Het regende pijpenstelen toen wij zaterdagmorgen 6 oktober verzamelden op de parkeerplaats van het Tonckenshuys voor onze jaarlijkse Paddenstoelendag. We besloten ter plekke dat het wel leuk zou zijn om naar het Echtenerzand te gaan om te kijken of daar mooie Paddenstoelen te vinden waren. Ondanks de nattigheid wandelden toch ongeveer 15 mensen de hele morgen door, gewapend met paraplu en een goed humeur. De meest enthousiaste deelnemer was wel Bernard de Vries, onze excursieleider. Ondanks lekkende paraplu’s en modderige paddenstoelen beschreef hij vol enthousiasme en letterlijk in geuren en kleuren de aangedragen paddenstoel, die zoals gebruikelijk naar chloor, kelder, kaneel, modder, appelmoes of vanillevla rook.


We hadden naast enkele jeugdige deelnemers ook nog een hond in onze gelederen, die zich vermaakte met het wandelende publiek en tussen het struikgewas gevonden ballen. Meest bijzondere vondst was de Roze spijkerzwam, die een samenlevingsverbond heeft met Koeienboleten. Tijdens de excursie zijn 51 soorten paddenstoelen gevonden, waaronder de Roze spijkerzwam. Ida van Dam heeft alles genoteerd op de bijgaande lijst.


Nadat we toch nog wat eetbare Paddenstoelen hadden verzameld, gingen we ’s middags naar Waringin, waar wij afgesproken hadden te gaan koken. Carla den Brok had samen met partner Peter Meuwese al weer de nodige voorbereidingen getroffen, zodat wij vlot aan de slag konden gaan. Het was de eerste keer dat wij gebruik mochten maken van deze prachtige ruimte in Waringin, waarvoor onze hartelijk dank! Agarica paddenstoelenkwekerij uit Hoogeveen had kostenloos paddenstoelen beschikbaar gesteld, anders hadden wij waarschijnlijk niet veel Paddenstoelen kunnen eten…en enthousiast gingen we in groepjes aan de slag. Je merkt toch dat we al wat bedreven worden in het maken van de gerechten, want een dik uur later zaten we met een knorrende maag aan tafel. Nadat de magen vol waren en de pannen nog niet helemaal leeg probeerden we de aanwezige bewoners van Waringin aan onze gerechten te krijgen, hetgeen voor een groot gedeelte lukte. Hopelijk doen volgend jaar enkele bewoners van Waringin mee met kokkerellen, dat zou gezellig zijn. Zoals elk jaar danken wij Bernhard en Carla weer hartelijk voor hun enthousiaste inzet en maken al weer plannen voor de volgende Paddenstoelendag in oktober 2013.

 

Tineke Bos

 

Onder de paraplu en door plassen ging de paddenstoelenzoektocht

 

Bernard laat een deelnemer een bijzondere geur van een paddenstoel ruiken

 

Roze spijkerzwam met twee Koeienboleten

 

Peter Meuwese sorteert de paddenstoelen van Agarica

 

 

 

 

Wilma Huiskes maakt een heerlijk padddenstoelengerecht

 

Onder toezicht van Carla worden de gerechten uitgestald

 

De maaltijd kan beginnen!