08 januari 2012 - Winterwandeling Zuidwolde.
Op deze 2e zondag van januari in 2012 verzamelen zich ongeveer 60 belangstellenden op de parkeerplaats van het Tonckenshuys in Zuidwolde. Enkele bestuursleden begroeten ons en de beste wensen voor het komende jaar worden onderling uitgewisseld. Voor aanvang van de wandeling vertelt Joop Verburg in het kort hoe de wandeling zal lopen. We volgen voor een deel de route van het Vlinderommetje in omgekeerde richting. Hierna gaan we van start en de route loopt van het Tonckenshuys door het Faliebergbos richting Steenbergen en Steenberger es. Onderweg wordt er enkele keren gestopt om enkele bezienswaardigheden toe te lichten. Zo stoppen we even bij de informatieborden van het “Vlinderommetje” en worden enkele paddenstoelen bekeken. Nadat we over de Hoogeveenseweg zijn gegaan komen we in Steenbergen. Hier geeft Joop enige uitleg over de oude marke Steenbergen. De oudste boerderij die er nu nog staat, stamt uit ongeveer 1750. Hij vertelt over de grootte van het gebied en het gebruik er van. De brandput en de eikengaard die bij iedere nieuw gebouwde boerderij werd geplant. Deze eikengaard diende voor het leveren van nieuwe gebinten als de oude boerderij vervangen moest worden. Ook wordt er uitleg gegeven over het ontstaan van de Hoogeveenseweg. Over de Kerkweg, een gezamenlijke weg, mochten in vroeger dagen geen schapen, koeien en ander vee lopen. Die moesten over de Koeiendrift. Later werd de Hoogeveenseweg aangelegd over de koeiendrift omdat de boeren al die “drukte” niet over hun erf wilden hebben. Later werden alle boerderijen juist langs de Hoogeveenseweg gebouwd. Over Steenbergen is nog heel veel te vertellen, maar om niet in het donker thuis te komen gaan we verder richting Steenberger es. Ook hier weer de nodige uitleg over het gebied. Op de Steenberger es werd in het verleden graan verbouwd. Eind 19e eeuw kon er goedkoop graan geïmporteerd worden vanuit Rusland en Amerika. Hierdoor werden gedeelten van de Es overbodig en daarom aangeplant met bossen. Deze bossen leverden looistof op voor de leerlooierijen en hakhout voor de bakkersovens in de buurt van de Es. En in vroeger dagen waren dat er vele; zo ook was het eerste huis aan de rand van Zuidwolde een bakkerij.

Een groep van bijna 60 deelnemers op weg naar Klein Zwitserland
We vervolgen onze weg richting Sparrenlaan en Klein Zwitserland waar we het bos induiken. We komen uit bij de N48 die we oversteken bij de nieuwe oversteekplaats. Deze is voorzien van wildroosters om de dassen populatie te beschermen voor de dood. Er zijn de laatste tijd nogal wat dassen dood gereden waaronder eentje bij de begraafplaats. Dit geeft aan dat de das zich dicht bij en in het dorp waagt. De dassen populatie rondom Zuidwolde heeft zich de laatste jaren gestaag uitgebreid. Dit is een goed teken. Joop vertelt ook over de aanleg van het nieuwe combiduct “Suthwalda” (combinatie van ecoduct en overweg voor fietsers en wandelaars) De stoet verplaats zich dieper Klein Zwitserland in. Op een plek tussen bos en ven wordt weer even stil gestaan voor enige uitleg over dit mooie stukje natuur.

De route was hier en daar wel wat modderig
Verderop wordt bij enkele paddenstoelen stilgestaan over het nut van deze schimmels in de natuur; dat er samenwerkers zijn, opruimers en aanvallers. Dit alles voor evenwicht in de natuur. We vervolgens onze weg en komen aan bij onze pleisterplaats, het huis van Nico Leerdam en Marriët Bosscher. Hier staat de soepen te dampen en liggen de broodjes te geuren. De deelnemers laten het zich goed smaken na deze prachtige wandeling in de natuur rondom Zuidwolde. We zijn op de wandeling door diverse landschappen gelopen zoals bos, weide, akkers, heidevelden, vennen, vlak en glooiend. Een ieder kan na zich gelaafd te hebben op eigen gelegenheid terug over het nieuw gebouwde ecoduct van de N48 richting thuis. De organisatie van deze wandeling wordt weer bedankt voor de goede zorgen en verzorging. Ook de eigenaren van de pleisterplaats worden bedankt voor hun gastvrijheid.

Als beloning heerlijke soepen en broodje

Een dampende kop erwtensoep voor de wandelaars.
Roel Metselaar, ook lid van deze prachtige en actieve Natuurvereniging.
<Terug naar Uitgevoerde activiteiten>
|