Werkgroep nachtvlinders

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

Theo Bakker

E-mailadres: tjmbakker@ziggo.nl

Supernacht voor nachtvlinders

Op vrijdag 22 maart, de lente was net begonnen liep de temperatuur ineens op tot boven de 16 graden. Er was een bestuursvergadering gepland bij Germa. Ik nam de nachtvlinderopstelling mee om zo het nuttige met het aangename te verenigen. Omdat het zo'n mooie avond was heb ik een tweede lichtbak neergezet bij Chris van der Veer op de Bazuinerweg. In de loop van de avond waren op het laken bij Germa meer dan 400 nachtvlinders te zien en alle bestuursleden konden meegenieten. 15 Verschillende soorten, waarbij de Kleine voorjaarsuil het leeuwendeel daarvan uitmaakte. Uiteindelijk bleek het beeld bij Chris al net zo overweldigend. Meer dan 300 nachtvlinders  zaten in de lichtbak en  ook daar waren het meest Kleine voorjaarsuilen. Indrukwekkend om ineens zoveel nachtvlinders bij elkaar te zien. Een paar voorbeelden staan op de foto's. Dezelfde avond had Theo Bakker in Ruinen al een soortgelijke ervaring. Kortom het was een supernachtvlindernacht.

Joop

Veel Weegbreemotten 2015-04-17

Eerste nachtvlinderavond 2015-03-20 Verslag

Wie zijn we?
De Werkgroep Nachtvlinders houdt zich specifiek bezig met nachtvlinders. De groep is gestart in 2015 en bestaat uit een aantal enthousiaste liefhebbers. De werkgroep heeft het voornemen om een inventarisatie te doen van alle nachtvlinders (micro en macro) op speciale plaatsen in en rond Zuidwolde.

Het doel is om er met elkaar veel plezier aan te beleven en om meer bekendheid te geven aan het voorkomen en beschermen van nachtvlindersoorten in onze eigen omgeving.

Wat doen we?
We doen onderzoek naar de aanwezigheid van nachtvlinders. Zij hebben in tegenstelling tot dagvlinders geen eindknopjes aan de antennes. Nachtvlinders vliegen meestal ’s nachts, maar sommige soorten vliegen ook (of met name) overdag.

Vlinders inventariseren
Om nachtvlinders te inventariseren organiseren we avonden waarop we de speciale lamp met laken neerzetten en vaststellen welke soorten en in welke aantallen die soorten op die plek voorkomen.

De waarnemingen worden doorgegeven aan de Vlinderwerkgroep Drenthe die onze registraties toevoegt aan de provinciale en landelijke waarnemingen. Het grote aantal nachtvlinders van ca. 800 macro’s en 1500 soorten micro’s in Drenthe maakt het nachtvlinderwerk tot een grote uitdaging. We zullen dan ook nu en dan speciale determinatie-avonden organiseren.

Vlindertuin
In de Vlindertuin is de afgelopen jaren al veel onderzoek naar nachtvlinders gedaan, maar het gebeurde weinig systematisch. Wel weten we dat er veel nachtvlinders in dat gebied voorkomen. In 2015 willen we starten met een onderzoek naar nachtvlinders in de Vlindertuin.

De Vlindertuin is te bereiken via de ingang aan de Westerveldseweg, of vanaf het fiets- en wandelpad tussen begraafplaats en Museum De Wemme, of via het schelpenpaadje vanaf waardeel nummer 4 in Zuidwolde.

Nachtvlinderavonden
We hebben voor het nachtvlinderonderzoek een aantal avonden gereserveerd die in de agenda van de Natuurvereniging zijn te vinden. Op de website wordt zo tijdig mogelijk aangegeven of de avond (in verband met het weer of anderszins) doorgaat of niet ofwel verschoven wordt naar een andere datum.

Hoe kun je waarnemingen melden?

Waarnemingen van nachtvlinders kun je voorzien van vinddatum en vindplaats en met een foto sturen naar naar Joop Verburg, joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl. Als je zelf de naam niet weet, bekijken wij het en sturen we je een reactie terug. Wanneer het bijzondere waarnemingen betreft plaatsen we dat op onze website onder pagina waarnemingen.

Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in nachtvlinders, wil je er meer van weten en helpen met inventariseren of iets organiseren, dan ben je van harte welkom. Geef je op via een mail naar Theo Bakker, tjmbakker@ziggo.nl.

Ben je specifiek geïnteresseerd in nachtvlinders, dan zou het leuk zijn als je de werkgroep helpt om daar meer kennis over op te bouwen. Laat het ons weten.