Werkgroep nachtvlinders

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

Theo Bakker

E-mailadres: tjmbakker@ziggo.nl

Nachtvlinderen bij Martensplek

Op 28 juni was de nachtvlinderclub aanwezig bij het gebouw van de golfclub Martensplek ten noorden van Tiendeveen. In het gebied was nauwelijks onderzoek naar Nachtvlinders gedaan, dus alle soorten die we zouden vinden zouden van belang zijn voor de inventarisatie. Het was een vrij mooie nacht met alleen vrij veel wind. We hebben in de buurt een aantal bomen ingesmeerd met zoete stroop en daar kwam een bijzonder groot aantal soorten op af, namelijk 23 soorten. Dat fenomeen speelt eigenlijk al langere tijd. Door de droogte zijn de nachtvlinders kennelijk naar andere voedselbronnen dan nectar op zoek en komen ze eerder dan andere jaren op de smeer af. Er waren bijzondere soorten bij zoals de Randvlekuil, de Tweestiporvlinder, Wilgenschorsuil en de Bleke grasworteluil (voor ons allemaal een nieuwe soort)

Ook op het felle licht van de lampen kwamen veel nachtvlinders af. Zo'n 45 soorten micronachtvlinders en meer dan 50 soorten macro-nachtvlinders Ook daar waren spectaculaire soorten bij. Soorten die je in dat gebied kon verachten zoals de Zilverhaak en de Zilverstreep, maar ook Eikenblad die alleen maar bekend was in Drenthe in gebieden ver daar vandaan. Kortom een mooi en succescolle avond

Joop

Veel Weegbreemotten 2015-04-17

Eerste nachtvlinderavond 2015-03-20 Verslag

Wie zijn we?
De Werkgroep Nachtvlinders houdt zich specifiek bezig met nachtvlinders. De groep is gestart in 2015 en bestaat uit een aantal enthousiaste liefhebbers. De werkgroep heeft het voornemen om een inventarisatie te doen van alle nachtvlinders (micro en macro) op speciale plaatsen in en rond Zuidwolde.

Het doel is om er met elkaar veel plezier aan te beleven en om meer bekendheid te geven aan het voorkomen en beschermen van nachtvlindersoorten in onze eigen omgeving.

Wat doen we?
We doen onderzoek naar de aanwezigheid van nachtvlinders. Zij hebben in tegenstelling tot dagvlinders geen eindknopjes aan de antennes. Nachtvlinders vliegen meestal ’s nachts, maar sommige soorten vliegen ook (of met name) overdag.

Vlinders inventariseren
Om nachtvlinders te inventariseren organiseren we avonden waarop we de speciale lamp met laken neerzetten en vaststellen welke soorten en in welke aantallen die soorten op die plek voorkomen.

De waarnemingen worden doorgegeven aan de Vlinderwerkgroep Drenthe die onze registraties toevoegt aan de provinciale en landelijke waarnemingen. Het grote aantal nachtvlinders van ca. 800 macro’s en 1500 soorten micro’s in Drenthe maakt het nachtvlinderwerk tot een grote uitdaging. We zullen dan ook nu en dan speciale determinatie-avonden organiseren.

Vlindertuin
In de Vlindertuin is de afgelopen jaren al veel onderzoek naar nachtvlinders gedaan, maar het gebeurde weinig systematisch. Wel weten we dat er veel nachtvlinders in dat gebied voorkomen. In 2015 willen we starten met een onderzoek naar nachtvlinders in de Vlindertuin.

De Vlindertuin is te bereiken via de ingang aan de Westerveldseweg, of vanaf het fiets- en wandelpad tussen begraafplaats en Museum De Wemme, of via het schelpenpaadje vanaf waardeel nummer 4 in Zuidwolde.

Nachtvlinderavonden
We hebben voor het nachtvlinderonderzoek een aantal avonden gereserveerd die in de agenda van de Natuurvereniging zijn te vinden. Op de website wordt zo tijdig mogelijk aangegeven of de avond (in verband met het weer of anderszins) doorgaat of niet ofwel verschoven wordt naar een andere datum.

Hoe kun je waarnemingen melden?

Waarnemingen van nachtvlinders kun je voorzien van vinddatum en vindplaats en met een foto sturen naar naar Joop Verburg, joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl. Als je zelf de naam niet weet, bekijken wij het en sturen we je een reactie terug. Wanneer het bijzondere waarnemingen betreft plaatsen we dat op onze website onder pagina waarnemingen.

Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in nachtvlinders, wil je er meer van weten en helpen met inventariseren of iets organiseren, dan ben je van harte welkom. Geef je op via een mail naar Theo Bakker, tjmbakker@ziggo.nl.

Ben je specifiek geïnteresseerd in nachtvlinders, dan zou het leuk zijn als je de werkgroep helpt om daar meer kennis over op te bouwen. Laat het ons weten.