Werkgroep nachtvlinders

Dagactieve nachtvlinders op de Takkenhoogte

De afgelopen week ben ik verschillende keren naar de Takkenhoogte gegaan. Het was mooi weer en het gebied trekt mij altijd. Dankzij een vergunning van Het Drentse landschap mag ik mij ook wel buiten de paden begeven. Al struinend over de heide zie je allerlei bijzonderheden, planten en dieren en onwillekeurig let ik ook altijd in het bijzonder op vlinders. Deze week heb ik niet alleen veel dagvlinders (Oranje zandoogjes, veel Hooibeestjes, Heideblauwtjes etc.) gezien maar ook een aantal nachtvlindersoorten. Je hoeft dus voor nachtvlinders niet altijd ;s nachts en met een lamp op onderzoek uit. Sommige nachtvlinders foerageren ook overdag. We noemen ze dagactief. Gamma-uiltjes zie je vaak, mar die vliegen zowel overdag als ’s nachts. Bruine daguilen zul je nooit ’s nachts op het doek krijgen. Die zijn alleen overdag actief. Deze week trof ik naast deze twee een aantal schoonheden aan, waarbij twee soorten voor mij geheel nieuw. Allereeerst maar de mooiste maar ook regelmatig te zien: De prachtige Zuringspanner met zijn oranje en purperrode banden een echte schoonheid. Nauwelijks minder mooi is het Roodbonte heide-uiltje. Daar had ik afgelopen herfst alleen de rups van gezien dus ik wist dat hij er was. Als laatste een nachtvlinder die mij veel zoekwerk verschafte, omdat de daguilen veelvormig zijn. Door de donkere band op de ondervleugel meende ik al dat het om een daguil ging. Uiteindelijk heb ik vastgesteld dat het de Katoendaguil moest zijn. Een nachtvlinder die ooit nog maar twee keer eerder in Drenthe is gemeld. Inmiddels is dat door deskundigen bevestigd. De Katoendaguil is van deze serie misschien niet de mooiste, maar zeker wel de bijzonderste soort.

Joop Verburg