NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Steenuilen werkgroep

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?
Roelof Nijboer,
tel. 06-22928752
E-mail: steenuilen@natuurverenigingzuidwolde.nl

Laatste nieuws

 

Beste natuurvrienden,

Op zaterdag 5 januari hebben we met de werkgroep steenuilen de kasten rond Zuidwolde , Veeningen en Fort weer schoon gemaakt en van nieuw nestmateriaal voorzien. We hadden deze keer een nieuw lid bij deze groep ( Hilbrand Burema ). Leuk dat er weer nieuwe enthousiaste mensen zich aansluiten. Met het weer hebben we het niet zo getroffen, het was de hele dag wat miezerig.`s Morgens zijn we in 2 groepjes op pad gegaan en `s middags is het restant van de kasten afgewerkt. Afgelopen seizoen was een slecht jaar voor onze steenuilen en zoals we al vermoedden waren veel kasten bewoond door spreeuwen. Aan de Hoogeveense weg, op Bazuin, in Fort en buiten Veeningen waren nog wel plaatsen waar de steenuilen zitten.We zullen nog enkele kasten die kapot waren vervangen en nog een paar nieuwe plaatsen op een andere locatie.We hopen dat onze steenuilen in een nieuw bedje een beter jaar tegemoet gaan dan het afgelopen jaar.

Gr. Roelof NijboerBij de controle en de schoonmaak van de Steenuilenkasten waren poppen te zien van een nachtvlinder: een Plakker. Het vrouwtje legt eitjes in een spinsel gemaakt van haar eigen haren en in dit geval in een steenuilenkast. De rupsen die daaruit komen, leven van boombladeren en daarna verpoppen de rupsen. Op de foto van Roelof Nijboer zie je allemaal donkere poppen van de Plakker tegen het deksel. Het vrouwtje kan heel slecht vliegen en gaat vaak dood op de plek waar de eitjes gelegd zijn. Tussen de poppen zie je rechts onder en in het midden een paar dode vrouwtjes van de Plakker. Wanneer je denkt slim te zijn en je je afvraagt hoe het dan kan, dat de vrouwtjes toch op andere plekken terecht komen, is het antwoord: Slimme vraag, maar de jonge rups is ook slim en laat zich hangend aan een spindraad soms kilometers ver weg voeren naar een andere plek.


Meer nieuws

Schoonmaak steenuilenkasten 2019-01-15

Jaarverslag werkgroep Steenuilen en Kerkuilen 2017-07-14
Drukte bij Steenuilencontrole 2017-06-07
Jaarverslag Steenuilen ringen 2016-06-13

Nieuwe steenuilen kast geplaatst Veeningen 2016-04-07

Steenuilen territoria 2016-04-07

Tweede controle Steenuilenkasten februari 2016 02-02

Eerste controle Steenuilenkasten januari 2016-01-21

Vervolg controle Steenuilenkasten 2015-03-29

Controle Steenuilenkasten 2015-02-14

Melden geringde vogels 2015-01-07
Controle steenuilkasten 2014-05-08


Wie zijn we?

De werkgroep houdt zich bezig met roofvogels en uilen in Zuidwolde, maar ook in regionaal verband via de regionale werkgroep Zuid-Drenthe.


Wat doen we?
Ophangen nestkasten

We hangen nestkasten op voor Steenuilen en roofvogels zoals Torenvalken.

 

Controle nestkasten
Jaarlijks controleren we de nestkasten op de broedresultaten. En we maken ze weer schoon.


Ringen
Jonge vogels die in de nestkasten worden aangetroffen, ringen we. Dit is van belang om de vogelstand te kunnen volgen.

 

Hoe kun je waarnemingen melden?
Waarnemingen van uilen en roofvogels in Zuidwolde en omgeving kun je doorgeven door een mail te sturen waarin de vinddatum en vindplaats staan vermeld. Als je een foto hebt, ontvangen we die ook graag. Het e-mailadres is info@natuurverenigingzuidwolde.nl

 

Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in roofvogels en uilensoorten en wil je helpen met de werkzaamheden voor de regionale werkgroep, dan kun je je aanmelden bij Roelof Nijboer, de contactpersoon voor de werkgroep.