Steenuilen werkgroep

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?
Roelof Nijboer,
E-mail: steenuilen@natuurverenigingzuidwolde.nl

Beste natuurvrienden,

Op zaterdag 5 januari hebben we met de werkgroep steenuilen de kasten rond Zuidwolde , Veeningen en Fort weer schoon gemaakt en van nieuw nestmateriaal voorzien. We hadden deze keer een nieuw lid bij deze groep ( Hilbrand Burema ). Leuk dat er weer nieuwe enthousiaste mensen zich aansluiten. Met het weer hebben we het niet zo getroffen, het was de hele dag wat miezerig.`s Morgens zijn we in 2 groepjes op pad gegaan en `s middags is het restant van de kasten afgewerkt. Afgelopen seizoen was een slecht jaar voor onze steenuilen en zoals we al vermoedden waren veel kasten bewoond door spreeuwen. Aan de Hoogeveense weg, op Bazuin, in Fort en buiten Veeningen waren nog wel plaatsen waar de steenuilen zitten.We zullen nog enkele kasten die kapot waren vervangen en nog een paar nieuwe plaatsen op een andere locatie.We hopen dat onze steenuilen in een nieuw bedje een beter jaar tegemoet gaan dan het afgelopen jaar.

Gr. Roelof Nijboer

Bij de controle en de schoonmaak van de Steenuilenkasten waren poppen te zien van een nachtvlinder: een Plakker. Het vrouwtje legt eitjes in een spinsel gemaakt van haar eigen haren en in dit geval in een steenuilenkast. De rupsen die daaruit komen, leven van boombladeren en daarna verpoppen de rupsen. Op de foto van Roelof Nijboer zie je allemaal donkere poppen van de Plakker tegen het deksel. Het vrouwtje kan heel slecht vliegen en gaat vaak dood op de plek waar de eitjes gelegd zijn. Tussen de poppen zie je rechts onder en in het midden een paar dode vrouwtjes van de Plakker. Wanneer je denkt slim te zijn en je je afvraagt hoe het dan kan, dat de vrouwtjes toch op andere plekken terecht komen, is het antwoord: Slimme vraag, maar de jonge rups is ook slim en laat zich hangend aan een spindraad soms kilometers ver weg voeren naar een andere plek.