Steenuilen werkgroep

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?
Roelof Nijboer,
E-mail: steenuilen@natuurverenigingzuidwolde.nl

Jonge Steenuilen

In Veeningen bij de fam. Broek heeft deze week de werkgroep Steenuilen van de Natuurvereniging Zuidwolde de eerste jonge steenuilen laten ringen door Harm Bloemhof. In de nestkast zaten 6 jonge steenuilen wat een bijzonder groot aantal is. Wanneer de jongen 2,5 week oud zijn dan kunnen ze worden geringd wat verdere informatie geeft voor de verspreiding van deze jongen. Tevens worden ze gewogen en de vleugellengte gemeten om de leeftijd vast te stellen. Er was weinig verschil in gewicht wat betekent dat deze ouders voldoende voedsel hebben voor de jongen. Ook waren de kinderen van de nestkastcontrole er bij om dit te beleven. Jong geleerd is oud gedaan.

Toch gaat het niet best met de populatie steenuilen in Fort , Veeningen en Zuidwolde. Door verandering van het landschap, te weinig aanbod van voedsel en nestmogelijkheden hebben deze vogels het moeilijk. De werkgroep zal met het plaatsen van nieuwe kasten proberen het tij te keren en deze mooie vogels die hier thuis horen te behouden voor deze omgeving.

Roelof Nijboer, coordinator steenuilenwerkgroep