Paddenstoelenwerkgroep

Paddenstoelentijd

Vandaag 19 september 2017 was ik op pad om na al die regen te kijken hoe het met de paddenstoelen is. Welnu, er is een overvloed. Overal boleten, kleine en grote plaatjeszwammen en allerlei ander grut.

Ik heb er een paar gefotografeerd en deel ze graag, maar ga vooral zelf, kijk en geniet van de veelheid, de kleur, de vorm, de rijke afwisseling.

Op 30 september gaan we samen met Bernhard de Vries naar het Faliebergbos om met elkaar te zoeken en te kijken (vertrek 9.30 uur bij het Tonckenshuys). Hopelijk is het dan nog net zo mooi als nu. (Bekijk alle foto's)

Joop Verburg

20 september 2017: Paddenstoelen

1 februari 2017: Trilzwammen te Linde
8 januari 2017: Dennenslijmkop
3 november 2016: Witte Berkenboleet, Zandaardtong + Prachtvlamhoed
6 oktober 2016: Zandaardtong

5 april 2016: Roze grondschijfje en Rood borstelbekertje
3 maart 2016: Zeldzame ascomyceten in Zuidwolde

29 februari 2016: Elzenkatjesmummiekelkje

11 februari 2016: Nonnenkapkluifzwam
26 januari 2016: Kogelwerper
22 december 2015: Waaiertjes
22 december 2015: Geweizwammen
24 november 2015: Kindje op moeders schoot
13 oktober 2015: Klas op paddenstoelentocht
13 oktober 2015: Zandaardtong en meer paddenstoelen op de Takkenhoogte.

4 oktober 2015: Paddenstoelen excusie en kookworkshop

8 februari 2015: Ecologische Atlas van Padddenstoelen in Drenthe
1 september 2014: Druivenpitjes

9 april 2014: Kapjesmorielje

7 januari 2014: Glimmerinktzwammen in de winter

7 december 2013: Zeldzame Zandaardtong

20 november 2013: Kogelwerper

6 november 2013: Mini-schrijfjes

6 november 2013: Adonismycena

Wat doen we?

Paddenstoelen inventariseren

We inventariseren gebieden in Zuidwolde en in de provincie Drenthe op paddenstoelen. Dat doen we samen met de paddenstoelenwerkgroep Drenthe. Deskundige leden van deze werkgroep hebben dan de leiding. In de herfst gaan we er elke week op uit, meestal op maandag.

De paddenstoelenwerkgroep Drenthe brengt in 2014 of 2015 een nieuwe atlas uit. De atlas geeft belangrijke informatie over de ontwikkelingen van de paddenstoelen in Drenthe. Hier hebben we dus aan meegewerkt!

2500 soorten in Drenthe

Paddenstoelen hebben een belangrijke functie in de natuur als opruimer (saprofieten). Ook in de samenwerking met bomen en heesters (Mycorhiza-paddenstoelen). Paddenstoelen zijn zeer interessante organismen met een enorme verscheidenheid. In Drenthe komen zo’n 2500 soorten voor. Dat zijn er natuurlijk geweldig veel, maar in enkele jaren kun je veel over de belangrijkste soorten leren.

In het Faliebergbos in Zuidwolde komen we vaak. Daar zijn inmiddels meer dan 250 soorten paddenstoelen bekend.

Van verschillende kilometervakken in deze omgeving houden we bij welke soorten allemaal gevonden worden. Met name de lijst van de begraafplaats en Faliebergbos west bestaat al uit meer dan 325 soorten De lijsten (in het Nederlands en Wetenschappelijk) vindt u hier:
Falieberg Oost Nederlandsche namen

Falieberg Oost wetenschappelijke namen

Begraafplaats en Falieberg West Nederlandsche namen

Begraafplaats en Falieberg West wetenschappelijke namen

Vlindertuin e.o. Nederlandsche namen

Vlindertuin e.o. wetenschappelijke namen

Elk jaar een paddenstoelentocht

Op elke eerste zaterdag van oktober houden we een paddenstoelentocht. Met een paddenstoelenkenner als gids gaan we naar een gebied, zoals het Faliebergbos, waar veel verschillende soorten te vinden zijn. Na de zoektocht ’s ochtends, bereiden we ’s middags een maaltijd met elkaar, met paddenstoelen natuurlijk.

Hoe kun je waarnemingen melden?

Wil je de naam van een paddenstoel weten? Maak er dan een foto van en stuur die op naar Joop Verburg, joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl. Hij zal het bekijken. Je moet er wel rekening mee houden dat er veel paddenstoelensoorten zijn, die je moeilijk van een foto kunt determineren.

Heb je gewoon een mooie waarneming die je wilt delen? Stuur deze dan ook met een foto op naar Joop Verburg of bel naar 0528-373131. Vermeld dan ook waar en op welke dag je de paddenstoel vond.

Hoe kun je lid worden?
Ben je geïnteresseerd in paddenstoelen en vind je het leuk om door de natuur te struinen, dan ben je van harte welkom bij de Paddenstoelenwerkgroep. Als we op pad gaan, leggen we zoveel mogelijk uit, zodat je onderweg van alles kunt leren. Geef je op via een mail naar Joop Verburg.

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

Joop Verburg,

E-mail: joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl