NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Natuurwerkgroep Jeugd


Laatste nieuws

 

4 juni: afsluiting nestkastjes seizoen in Natuurpark Lelystad

Op zaterdag 4 juni gingen zo’n 20 kinderen en 10 begeleiders van de nestkastjesroutes naar Natuurpark Lelystad. Een dag met schitterend weer, een leuke en enthousiaste groep en een mooie locatie om het nestkastjesseizoen af te sluiten.

Omstreeks 09.30 uur vertrokken we vanuit Zuidwolde en om 16.30 uur waren we terug. In de ochtend hebben we in het wildpark gevaren met een fluisterboot en een rondrit gemaakt op een elektrowagen. Na een zelf georganiseerde picknick en uitvoerige test van de speelapparatuur, deden we in de middag een 'ranger speurtocht'.

Helaas hebben we vanwege de begroeiing niet alle beesten kunnen spotten, maar toch deze diersoorten gezien: Edelherten, Pater Davidsherten, wilde zwanen, wilde zwijnen, wisenten, Aziatische dwergklauwotters en diverse watervogels (fuut en kuifeenden).
Zowel ouders als kinderen hebben prima genoten!

 


René Veen

 

 

Meer nieuws

Eindactiviteit nestkastrondes 2016
Verslag afsluiting nestkastroute 2015
Verslag afsluiting nestkastroutes 2014.

Kinderen nestkastroute bewonderen jonge uilen

Nestkastroute van start gegaan 2014

Begeleiders Nestkastcontrole gezocht

Gezellige drukte met nestkast timmeren Lees meer --->


Foto's jeugd werkgroep.


Wat doen we?

 

Nestkastjes controleren
We controleren nestkastjes op verschillende routes in of rondom Zuidwolde. Om de natuur van dichtbij te beleven, te voelen, te horen en te zien. Vanaf half april tot en met juni gaan we één avond in de week met een groep kinderen op pad.

 

Wie kunnen meedoen?
Kinderen van groep 4 t/m 8 van de basisschool zijn van harte welkom om mee te doen.Ouders kunnen ook meelopen om samen met hun kinderen ervaring op te doen. Misschien wil je na een tijdje zelf wel een groep begeleiden?

 

Wat ga je zien?
Elke route heeft ongeveer 20 nestkastjes. We kijken elke week wat er in de kastjes zit. In het begin zijn de nestkastjes nog leeg of alleen bedekt met een beetje mos. Maar met de weken zie je heel mooi hoe er een nest gebouwd wordt en daarna hoeveel eitjes er zijn gelegd. In de weken erna zie je de jongen opgroeien en op een gegeven moment zijn ze uitgevlogen.Vogels die broeden in de kastjes zijn onder andere:  koolmees, pimpelmees, bonte vliegenvanger, boomkruiper, spreeuw, specht en roodstaart.


Wat is er nog meer te doen?
We sluiten het nestkastjes controleren af in juni. Vaak gaan we dan nog een dagje weg met alle kinderen en begeleiders. En in de Kerstvakantie kun je een ochtend nestkastjes timmeren, pinda’s rijgen, vetbolletjes maken of uilenballen uitpluizen.

 

Hoe kun je je opgeven?

Lijkt het je leuk om mee te doen met deze activiteiten? Geef je dan op. Vul dit formulier in en stuur het in een e-mail met je naam en leeftijd naar René Veen: veen01@hotmail.com. Of stuur het per post naar: René Veen, Hoofdstraat 1, 7921AA  Zuidwolde.

 

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?
René Veen,

tel. 0528-785420,

E-mail: veen01@hotmail.com