NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Agenda's bevriende Natuurverenigingen

Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst Natuurwerkgroep De Reest + kies Agenda IVN afdeling Hoogeveen + kies Activiteiten

 

 

 

 

Jaarprogramma

 

<Naar uitgevoerde activiteiten>

 

Dinsdag 12 december 2017 om 20.00 uur in de Boerhoorn: Hans Dekker over Natuur in Drenthe en na de pauze Orchideeën in Scandinavië. Hans Dekker, werkzaam bij de provincie Drenthe, zal een avond over natuurbescherming verzorgen. Voor de pauze gaat hij in op Natura 2000 in Drenthe. Alle gebieden passeren de revue, maar ook is er aandacht voor de zin van deze Europese aanpak van natuurbescherming. Na de pauze gaan we op reis naar Scandinavië en toont Hans een keur aan orchideeën die daar voorkomen. Scandinavië blijkt een echt natuureldorado voor orchideeënliefhebbers! Hans zal echter ook allerlei andere aspecten van de rijke natuur uit het hoge noorden behandelen.

Onder andere deze prachtige groep Vrouwenschoentjes komt in beeld

Woensdag 27 december 2017 om 9.30 uur in de Boerhoorn: Nestkastenmorgen voor de jeugd

Traditiegetrouw organiseert de Natuurvereniging Zuidwolde een morgen voor kinderen om nestkasten te bouwen, pinda’s te rijgen, vetbollen te maken en uilenballen te pluizen. Alle kinderen zijn welkom en meehelpende ouders en grootouders natuurlijk ook. Neem wel zelf een hamer en nijptang mee. De natuurvereniging zorgt voor de rest.


Woensdag 27 december, 13.30 uur, vanaf Waardeel 4 Zuidwolde: Plantenjacht

Planteninstituut FLORON nodigt ons uit om weer mee te doen met de jaarlijkse plantenjacht tussen kerst en oud en nieuw. We gaan op zoek naar wilde planten die in de winter bloeien.

Iedereen is welkom vanaf 12.45 uur bij Joop Verburg, Waardeel 4 Zuidwolde, om een zelf meegenomen broodje kan nuttigen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en wat extra’s.

We gaan vanaf 13.30 uur gedurende 1 uur tot 1,5 uur op zoek in de Vlindertuin en het aangrenzende gebied.

Graag aanmelden via info@natuurverenigingzuidwolde.nl.

 

Foto:  Sneeuwheide is geen wilde plant, maar bloeit wel elke winter.

 

Zaterdag 6 januari 2018 10.00 uur bij de Vlindertuin Zuidwolde: Sleedoornpage-eitjes zoeken
Zoals elk jaar gaan we op zoek naar de eitjes van de zeldzame Sleedoornpage op Sleedoorns rondom de Vlindertuin en bij de Slagendijk in Zuidwolde. Denk om warme kleding en stevig schoeisel en neem zo mogelijk een loepje mee. Er gaan ook twee medewerkers van de landelijke Vlinderstichting mee.

 

Zondag 7 januari 2018, 13.00 uur: Winterwandeling
Op deze eerste zondag na Nieuwjaar organiseert Natuurvereniging Zuidwolde de jaarlijkse winterwandeling. De bestemming van de natuurwandeling is nog niet rond. We sluiten af met koffie of chocolademelk en koek. De details verschijnen op de website www.natuurverenigingzuidwolde.nl Deelnamekosten: vrijwillige bijdrage.


Dinsdag 30 januari 2018, 20.00 uur Boerhoorn: Vogels in Drenthe
Bert Dijkstra werkt bij Landschapsbeheer Drenthe en is een begenadigd verteller. De presentatie gaat deze avond over vogels. Hij vertelt over de veranderingen in de vogelstand in Drenthe. Klimaat, landgebruik en waterverbetering zijn oorzaken van die verandering. Speciale aandacht besteedt hij aan het boeiende leven van de Scholekster. Iedereen is welkom.

Speciale aandacht voor de Scholekster

Zondag 25 februari 2018: Excursie diersporen met Jeroen Kloppenburg. Verzamelen om 09.00 uur bij Tonckenshuys. Allerlei dieren, we zien ze niet zo vaak, maar ze zijn er wel. Veel dieren hebben geleerd zich voor mensen (en andere roofdieren) verscholen te houden. Zo leven ze in de nacht, of diep verscholen in het bos. Maar wanneer ze zich dan bewegen laten ze wel sporen achter. En die sporen verraden niet alleen hun aanwezigheid, maar ook hun gedrag. Deze excursie gaan we op pad met Jeroen Kloppenburg. Jeroen is sinds zijn jeugd gefascineerd door diersporen. Hij is gediplomeerd IVN Natuurgids, coördinator van de Deventer Dassenwerkgroep, actief in het ottermeetnet en eigenaar van het in diersporen gespecialiseerde Weylin Tracking.

Jeroen Kloppenburg vertelt over diersporen.

Zaterdag 10 maart 2018, 09.00 uur: werken in de Vlindertuin in Zuidwolde
De jaarlijkse opknapbeurt van de Vlindertuin begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. We gaan aan het werk om de Vlindertuin uit de winterrust te halen en de paden weer op te knappen etc. Iedereen is welkom om mee te helpen. Handschoenen, stevig schoeisel en een schep, hark of kruiwagen zijn handig om mee te nemen.


Donderdag 29 maart 2017 19.30 uur Boerhoorn: Jaarvergadering van de Natuurvereniging met aansluitend om ca 20.15 uur een onderwerp over vogels.

Het staat nog niet vast wie de avond verzorgt. Zodra het bekend is, vermelden we dat hier. Zoals gebruikelijk is zelfs de koffie deze avond gratis.

 

<Naar uitgevoerde activiteiten>