Agenda's bevriende Natuurverenigingen
Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst Natuurwerkgroep De Reest + kies Agenda IVN afdeling Hoogeveen + kies Activiteiten

Jaarprogramma

<Naar uitgevoerde activiteiten>

Donderdag 13 december 2018 om 20.00 uur in de Boerhoorn: Johan Tinkhof vertelt over Gierzwaluwen.
Johan Tinholt uit Dedemsvaart heeft 25 jaar ervaring als beschermer van deze snelle zomervogel. Met een uitvoerige presentatie zal hij gedurende deze avond veel laten zien over het leven, het broeden en de trek naar Afrika van deze vogel. De Gierzwaluw blijft gedurende zijn leven bijna altijd in de lucht, bijna alles gebeurt vliegend. Zijn trektocht gaat over een afstand van 8500 km enkelreis. En zo zijn er meer records, die de Gierzwaluw met gemak haalt. Wilt u meer weten?? Kom dan naar de Boerhoorn. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom.

Zaterdag 15 december 2018 Sleedoornpage-eitjes zoeken, 10.00 uur bij Vlindertuin.
Op zaterdag 15 december is het tijd om op zoek te gaan naar eitjes van de Sleedoornpage. Ondanks het feit dat er dit jaar, ondanks regelmatig gezoek naar vlinders door verschillende mensen, bij de Slagendijk geen enkele Sleedoornpage is gezien, gaan we toch vol goede moed op zoek. Ook in de Vlindertuin is lang geen Sleedoornpage gezien. Pas op 10 oktober (!) werd 1 vrouwtje waargenomen. We komen bij elkaar om 10.00 uur bij de Vlindertuin.
En zoals gewoonlijk zijn we tussen de middag en na afloop (ca 15.00 uur) welkom bij Jan en Wilma Huiskes voor de lunch (zelf brood meenemen) en de napret.

Donderdag 27 december 2018, Boerhoorn, Oosterweg 14 in Zuidwolde: nestkastenbouw en andere jeugdactiviteiten

Op “3e kerstdag” tussen 9.30 en 12.30 uur organiseert Natuurvereniging Zuidwolde traditiegetrouw weer nestkasten bouwen en andere activiteiten voor vogels ondernemen: vetbollen maken, pindasnoeren rijgen en we pluizen uilenballen om te zien waar de uilen van leven. Alle kinderen vanaf een jaar of 6 zijn welkom en meehelpende ouders en grootouders natuurlijk ook. Neem wel zelf een hamer en nijptang mee. De natuurvereniging zorgt voor de rest.

Donderdag 27 december 2018, westrand Zuidwolde: plantenjacht

Planteninstituut FLORON nodigt ons uit om mee te doen met de jaarlijkse plantenjacht tussen kerst en oud en nieuw. We gaan op zoek naar wilde planten die in de winter bloeien.

Iedereen is welkom vanaf 12.45 uur bij Joop Verburg, Waardeel 4 Zuidwolde, om een zelf meegenomen broodje te nuttigen. Voor koffie, thee en wat extra’s wordt gezorgd.

Vertrek om 13.30, eind ca. 15.00 uur. Graag aanmelden via info@natuurverenigingzuidwolde.nl.

Zondag 6 januari 2019, Drogteropslagen: winterwandeling
Op deze eerste zondag na Nieuwjaar organiseert Natuurvereniging Zuidwolde de jaarlijkse winterwandeling. Dit keer gaan we naar Drogteropslagen. We sluiten af met koffie of chocolademelk en koek. Deelnamekosten: een vrijwillige bijdrage stellen we op prijs. Opgave vooraf is niet nodig. Vertrek om 13.00 uur bij het Tonckenshuys in Zuidwolde.

Zaterdag 12 januari 2019 Sleedoornpage-eitjes zoeken, 10.00 uur bij Vlindertuin.
Ook deze dag komen we om 10.00 uur bij elkaar bij de Vlindertuin om te kijken naar Sleedoornpage-eitjes. We onderzoeken de gebieden waar we eerder niet zijn geweest en ook nu gaan we tussen de middag en na afloop omstreeks 15.00 uur naar Jan en Wilma Huiskes om gezellig na te praten bij koffie, thee en lekkers.

Donderdag 31 januari 2019, ontmoetingscentrum De Boerhoorn: lezing over adders

Dick van Dorp vertelt over het Hijkerveld. In overleg met beheerder Het Drentse Landschap inventariseert hij al sinds 1995 de reptielen- en amfibieënpopulatie in dat gebied. Hoe dat gaat vertelt hij in een boeiende presentatie en daarbij hij laat ook andere prachtige natuuraspecten van het Hijkerveld zien. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Dinsdag 26 februari 2019, ontmoetingscentrum De Boerhoorn: lezing over aanleg ecologische tuinen

Ronnie Huls is ecologisch adviseur en vertelt over aanleg van de ecologische tuin. We hebben Ronnie gevraagd om hierover te vertellen, want het is juist in deze tijd nodig dat we weten hoe we een tuin kunnen aanleggen in eigen vorm en naar eigen smaak maar wel zo goed mogelijk rekening houden met de natuur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag 16 maart 2019, Zuidwolde: werken in de Vlindertuin
De jaarlijkse opknapbeurt van de Vlindertuin begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. We gaan aan het werk om de Vlindertuin uit de winterrust te halen en de paden weer op te knappen etc. Iedereen is welkom om mee te helpen. Handschoenen, stevig schoeisel en een schep, hark of kruiwagen zijn handig om mee te nemen.

Donderdag 28 maart 2019, ontmoetingscentrum De Boerhoorn: jaarvergadering van de Natuurvereniging met aansluitend een lezing
Na het eerste gedeelte met de jaarvergadering (aanvang 19.30 uur) is iedereen, lid of niet-lid, welkom bij de lezing (aanvang ca. 20.15 uur) waarvan op dit moment het onderwerp nog niet bekend is. Iedereen is welkom. Koffie/thee zijn gratis.

<Naar uitgevoerde activiteiten>