NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren
Agenda's bevriende Natuurverenigingen
Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst Natuurwerkgroep De Reest + kies Agenda IVN afdeling Hoogeveen + kies Activiteiten

 

 

Jaarprogramma

 

<Naar uitgevoerde activiteiten met verslagen>


Dinsdag 22 oktober 2019 19.30 uur  film "De Groene Horizon"  van Henk Bos en Janetta Veenhoven in de Zantingehof in Zuidwolde.
Henk en Janetta hebben al een aantal schitterende natuurfilms gemaakt over de Drentse natuur  Hun nieuwste film "De Groene horizon" wordt vertoond in de Zantingehof en leden van de natuurverenging Zuidwolde kunnen daar na opgave naar toe. Entree € 4,= voor 2x koffie of thee.
Opgave bij info@natuurvereninigingzuidwolde.nl  uiterlijk 15 oktober!
"De Groene Horizon" is het laatste deel van het drieluik zoals de natuurfilmers dat voor ogen hadden. Een werkelijk prachtige film die de kijker meeneemt naar de natuur van Midden Drenthe. Het realiseren van deze film nam 2 jaar in beslag.

Zaterdag  26 oktober 2019 in het Faliebergbos, 19.30 uur: Nacht van de nacht
In deze Nacht van de Nacht gaan we nieuwe dingen doen om het belang van het duister duidelijk te maken. Thema is deze keer: “Wat kunnen dieren in het donker? en wij? ”. Kosten voor deze avond: kinderen gratis en ouders/begeleiders betalen € 2,00 per persoon voor consumptie en organisatie. Iedereen is welkom  en  opgave vooraf is niet nodig. De start is om 19.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Tonckenhuys. We eindigen omstreeks 21.00 uur en krijgen dan bij Tonckenshuys iets lekkers aangeboden


Donderdag 14 november 2019, 20.00 uur foto- en fimavond.  Omdat ieder jaar weer blijkt hoeveel mensen hun foto’s en films willen vertonen en wat een prachtige beelden er dan te zien zijn met de verhalen er bij, gaan we met deze jaarlijkse foto-avonden door. Ieder lid of iedere belangstellende krijgt de gelegenheid om een beperkt aantal (van maximaal 15 tot 20) zelfgemaakte natuurfoto’s of korte filmpjes te vertonen. Eerdere avonden hebben laten zien dat er prachtige verhalen verteld worden en dat er bijzondere foto’s en filmpjes te zien zijn. Opgave voor deelname aan de vertoning is vooraf nodig bij info@natuurverenigingzuidwolde.nl of telefonisch 0528-373131. Voor iedere deelnemer is maximaal een kwartier tijd beschikbaar voor presentatie. Iedereen is van harte welkom om mee te doen of om te komen kijken en de toegang is gratis!

Donderdag  12 december 2019, Boerhoorn 20.00 uur   Kirgizie
Presentatie van  Ruurd van Donkelaar over het land  Kirgizie. Ruurd maakte vorig jaar een reis door deze voormalige Sovjet Republiek in Centraal Azie: Hoge gebergten met toppen tot over de 7000 meter in een  land met een landklimaat met grote verschillen in zomer en winter. De grote variatie aan grondsoorten, regenval en hoogtes dragen bij aan een rijke biodiversiteit. In Kirgizie komen meer plantensoorten voor dan in heel Europa. Ruurd laat veel van deze natuur zien maar ook van het leven van de mensen die er wonen.


Maandag 23 december 2019 Jaarlijkse activiteit met uilenballen, nestkasttimmeren etc. Boerhoorn vanaf 9.30 uur. Traditiegetrouw organiseert de Natuurvereniging Zuidwolde een morgen voor kinderen om nestkasten te bouwen, pinda’s te rijgen, vetbollen te maken en uilenballen te pluizen. Alle kinderen zijn welkom en meehelpende ouders en grootouders natuurlijk ook. Neem wel zelf een hamer en nijptang mee. De natuurvereniging zorgt voor de rest.


Maandag 23 december 2019, 13.30 uur, vanaf Waardeel 4 Zuidwolde: Plantenjacht
Planteninstituut FLORON nodigt ons uit om weer mee te doen met de jaarlijkse plantenjacht tussen kerst en oud en nieuw. We gaan op zoek naar wilde planten die in de winter bloeien.
Iedereen is welkom vanaf 12.45 uur bij Joop Verburg, Waardeel 4 Zuidwolde, om een zelf meegenomen broodje te nuttigen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en wat extra’s.
We gaan vanaf 13.30 uur gedurende 1 uur tot 1,5 uur op zoek aan de westrand van Zuidolwolde. Graag aanmelden via info@natuurverenigingzuidwolde.nl.


Zondag 5 januari 2020 Winterwandeling, 13.00 uur: Verzamelen bij Tonkenshuys voor de Winterwandeling
Op deze eerste zondag na Nieuwjaar organiseert Natuurvereniging Zuidwolde de jaarlijkse winterwandeling. De bestemming van de natuurwandeling is nog niet afgesproken. We sluiten af met koffie of chocolademelk en koek (en een drankje?). Deelnamekosten: een vrijwillige bijdrage stellen we op prijs. Opgave vooraf is niet nodig.


Dinsdag 11 februari 2020 20.00 uur Boerhoorn Zuidwolde: Leven van Insecten in Zuidwolde
Joop Verburg geeft een presentatie met veel mooie beelden over insecten zoals vlinders, bijen, kevers en allerlei andere soorten insecten in hun natuurlijke Zuidwoldiger omgeving. Hoe leven ze? Hoe gaat de gedaanteverwisseling? Waar leven de voorstadia van? Zijn er veranderingen? Natuurlijk wordt er ingegaan op de veranderingen als  klimaat, droogte, bedreigingen, kansen etc. en ook de Eikenprocessierups wordt niet overgeslagen.  Iedereen is welkom en de toegang is gratis.


Donderdag 26 maart  2020  van 18=9.30 uur tot 20.15 uur Jaarvergadering voor leden NVZ. Na een korte pauze om 20.30 uur Rene Manger: foto's en  films over libellen.
Iedereen is daar wekom en zelfs de koffie is gratis Libellen en klimaat:  Libellen zijn al minimaal 300 miljoen op onze wereld. Wat maakt deze insecten zo succesvol?  De laatste decennia lijkt het klimaat te veranderen. Hoe reageert de Drentse - en Nederlandse libellenfauna hierop?  In deze lezing van René Manger worden verschillende aspecten van de libellenfauna in Noordoost Nederland met eigen foto's en video’s toegelicht. Ook worden enkele eigen video’s over libellen uit enkele Europese landen gepresenteerd.

 

 

 

<Naar uitgevoerde activiteiten>