Oorcicade

Zaterdag 1 september jongsleden, op de verjaardag van mijn zuster in Hoogeveen troffen wij in de woonkamer een bijzondere insect aan. De een vond het een eng beestje en de ander weer bijzonder. En laat ik nou een fervent natuurfotograaf zijn van vlinders en allerlei insecten. Mijn eerste reactie was, dat het een soort cicade zou kunnen zijn. Maar deze ken ik nog niet. Van dit diertje heb ik een aantal foto’s gemaakt en na enige speurwerk op internet en contact gehad met het forum van waarneming.nl kwamen we erachter dat het een Oorcicade (Ledra aurita) was.

Kenmerken
Ondanks zijn behoorlijke grootte behoort de oorcicade tot de familie Cicadellidae. Deze familie is met enige honderden, overwegend kleine, moeilijk te determineren soorten in Nederland en België vertegenwoordigd. De oorcicade is een onmiskenbare vertegenwoordiger door de aan beide zijden van het halsschild, scheef naar boven gerichte oorvormige uitgroeisels. De kop lijkt aan de voorkant op een plat schepje.

Voorkomen
Langs bosranden op de stam van bomen en struiken. Lokaal niet zeldzaam, maar moeilijk te vinden.

Levenswijze
De platte, grijsbruine nimf  heeft een tweejarige ontwikkelingstijd. Hij overwintert de eerste keer als jonge nimf, de tweede keer is hij bijna volwassen. Net als het volwassen dier leeft de nimf op schors en is heel moeilijk te ontdekken. De volwassen cicade houdt zich meestal hoog in de boomkruin op en vliegt in het donker, soms op verlichte vensters. (bron: soortenbank.nl) Hoe deze insect bij mijn zuster in de woonkamer is beland is ons een raadsel. Wellicht is het via een boeket bloemen meegekomen? Maar ik kan weer een aantal bijzondere foto’s aan mijn collectie voegen en een bijzondere waarneming doorgeven aan de Natuurvereniging Zuidwolde.

Klik op foto voor vergroting