Brandschimmel

Enige dagen geleden vond ik in Echten bij Huize Visio tussen normale planten een aantal exemplaren van de Grote muur (Stellaria holostea) die ik vreemd vond omdat de helmhokjes niet geel waren maar zwartpaars. Ook het stuifmeel was zo donker gekleurd dat de witte bloemen er “vies” van werden. Na enig speurwerk kwam ik via Eef Arnolds en internet terecht bij Dr. Arjen Biere uit Wageningen, die mij schreef dat het ging om een Brandschimmel –in dit geval een meeldraadbrand (Microbotryum)- die heel specifiek bepaalde plantengeslachten infecteert. De schimmel wordt overgebracht door een nachtvlindertje. De wat vaker voorkomende Microbotryum violaceum infecteert wel de Dagkoekoeksbloem en de Avondkoekoeksbloem maar niet de Muur-soorten. Dat is kennelijk weer een andere soort. De schimmel veroorzaakt de aantasting van de meeldraden en het stuifmeel en de bloemen worden er minder vruchtbaar van.
Ook moeilijk dingen zijn soms heel interessant om uit te zoeken.

Klik op foto voor vergroting