NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Middelveen, een planten en insectenparadijs

Vandaag zondag 20 augustus 2017, was ik een poosje in Middelveen. Ik keek mijn ogen uit naar de fraaie bloei van allerlei planten: bij de bocht de meeste roze bloemen van het Knoopkruid en aan de oostkant veel Zandblauwtjes en Blauwe knoop met daartussen de fraaie bloempjes van de Stijve ogentroost. Op al die bloemen een keur aan insecten: vliegen, bijen, wespen in allerlei kleuren en vormen. De meeste onbekend, maar een paar mooie of bijzondere heb ik op de foto gezet:

Op het Zandblauwtje, een klein familielid van de klokjesfamilie, zag ik de Kleine klokjesbij, een superklein bijtje van maar een paar millimeter, die druk aan het foerageren was. Even later zag ik een prachtige Goudwesp. De iriserende kleuren blauw en rood doen bijna zeer aan je ogen. Wanneer de zon achter de wolken verdween, kroop hij lekker onder de bloem en zodra de zon terug kwam, kwam hij weer naar boven om te foerageren.

Overweldigend is het aantal Blauwe knoop; een plant die in Drenthe ook al hard achteruit is gegaan, maar in Middelveen nog schitterend bloeit. Op een van de bloemen zag een bijzondere zweefvlieg. Het gaat om een Hommelbijvlieg, die met zijn banden en beharing op een hommel lijkt en daardoor beter beschermd is tegen predatoren.

Joop Verburg

 

Zandblauwtje; echt een plant van onze zandgrond die helaas achteruit gaat

 

 

Kleine klokjesbij, die voedsel zoekt op klokjes waarvan Zandblauwtje een familielid is

 

 

Gewone goudwesp, en schitterend gekleurde wespensoort die ook al foerageert op Zandblauwtje

 

 

Een groot veld met Blauwe knoop, met op de voorste bloem een Zweefvlieg

 

 

Op de Blauwe knoop een andere zweefvlieg: de Hommelbijvlieg.

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>