Wespennest

Op 1 november kreeg ik bericht over een wespennest bij de fam. Rubingh aan de Meppelerweg. Zij hadden de hele zomer al een wespennest in een wal in hun achtertuin, maar niet te veel last (een enkele wespensteek, daar bleef het bij).

Een paar dagen geleden zagen ze dat de kleine toegang was opengegraven tot een enorme toegangspoort en stukken raat rond de ingang lagen. Zij vroegen mij wie dat kon hebben gedaan.

Nu hebben we enkele jaren geleden iets soortgelijks in de tuin van Kees Contant gehad, maar toen was al snel duidelijk dat het om Wespendieven ging (Kees heeft er destijds prachtige foto’s van gemaakt). Maar nu nog Wespendieven, dat leek onwaarschijnlijk voor een vogel die in de vroege herfst naar het zuiden trekt. Dus dan een Das? Om daar zekerheid over te krijgen heb ik gemaild naar Rob Bijlsma, die alles van roofvogels afweet en zijn antwoord is klip en klaar:

''Jazeker, das. Ruige rakkers die de raten afknagen; op de foto’s goed te zien. De wespennesten die nu nog actief zijn, zijn van Gewone wesp Vespula vulgaris. Dat zijn reuzennesten, die opvallen (geluid, geur). Dassen ruimen die nesten aan de lopende band op. Ik heb zelf recent ook diverse nesten gevonden die door dassen waren opengelegd.''

Een Das dus, en dat kan, want er is een dassenburcht in het Faliebergbos. Toch bijzonder dat een Das voedsel komt zoeken aan de Meppelerweg. Wespenbroed moet wel heel lekker zijn.

In de nacht van van 2 op 3 november is weer een indrukwekkend groot stuk raat naar buiten getrokken. Het gat is enorm en volgens mij nog steeds niet leeg.

Hij heeft belabberde tafelmanieren, waardoor sporen niet goed te zien zijn (en door de regen...)

JV