NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Ligusterpijlstaart

De heer en mevrouw van der Veen uit Fort kwamen een enorme rups laten zien die bij hun op de Sering zat. Ook dat was een Ligusterpijlstaart, maar dan als rups. Ze verbaasden zich over de hoeveelheid blad die de rups at en over de grote drolletjes die de rups continu produceerde. We hebben hem bij ons in een bak met aarde gedaan waar hij inmiddels onder de grond is gekropen om te verpoppen.

Op de foto kun je zien dat de laatste rupshuid is afgestroopt en dat er een nu nog groene pop onder vandaan is gekomen. Wat ik telkens bijzonder vind, is dat de pop wanneer je hem aanraakt nog steeds beweegt met snelle bewegingen die een schrikreactie oproepen. Een soort verdedigingstactiek denk ik, maar wel apart dat in een fase waarin je denkt dat binnen die pop alles langzaamaan aan het veranderen is in een vlinder, dit soort reacties nog mogelijk zijn. Ik ben benieuwd of het ooit zover komt dat ik de Ligusterpijlstaart als vlinder er uit zie komen.

19 september: we zijn weer een week verder en de groene pop van de Ligusterpijlstaart is inmiddels helemaal verkleurd en ziet er nu als een echte pop uit. Zo zal hij overwinteren en hopelijk komt er volgend jaar een schitterende Ligusterpijlstaart uit.

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>