NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

Rosse vleermuis gered

Van Johan van Arragon en Truus van den Berg kregen we dit bericht: Vanmiddag 7 augustus zagen we bij het wandelen deze vleermuis in het prikkeldraad aan de lossing tussen Ommerweg en Meeuwenweg. Hij leefde nog, dus losgemaakt en in een boom gezet. We hopen dat het goed gaat want z'n vleugel was een beetje beschadigd en we weten niet of hij nog kan 'sturen'.

We hebben de foto's doorgestuurd naar Jan Mager, onze Hoogeveense vleermuis-specialist, en die gaf het volgende uitgebreide antwoord:

Het zijn Rosse vleermuizen. Duidelijk te zien aan de kleur, maar vooral aan de tragus. Dat is het niervormige deel in het oor. Dat is bij meerdere vleermuizen een kenmerk om te determineren. Heel mooi en duidelijk te zien bij foto 2. Een aantal jaren geleden hingen er ook 2 Rosse vleermuizen aan het prikkeldraad in die buurt. De oorzaak is zeer waarschijnlijk, dat de daar voorkomende Grauwe klauwier levende libellen of kevers opprikt om later op te eten. Die insecten blijven dus in leven. De jagende vleermuis (had ook een Laatvlieger kunnen zijn) wil het insect vangen met zijn/haar vleugel of staarthuid en blijft in het prikkeldraad hangen. De vlieghuid is doorbloed en kleinere gaten kunnen herstellen. Mooi dat hij weer is vrijgelaten. Ik heb ook wel eens een laatvlieger uit het prikkeldraad gehaald die nog leefde. Toen stond er stroom op de draad en heb ik een paar flinke stroomtikken gehad voordat ik hem bevrijd had. Dit beest heb ik een week in opvang gehad. Toen was hij voldoende hersteld om weer te kunnen vliegen.

Fijn dat de vleermuis is opgemerkt door Johan en Truus, mooi dat ze er zulke duidelijke foto's van hebben gemaakt en die naar ons hebben toegestuurd. Heel goed dat ze de vleermuis weer hebben losgemaakt en vrijheid hebben gegeven en prachtig dat Jan zo'n uitgebreid antwoord kon geven. Zo kunnen we de natuur helpen en er samen van genieten.

JV

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>