NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Kortschilden

Op het kinderfestival bij de Nolderhoeve konden kinderen een potje krijgen om een beestje of zo in de omgeving te zoeken en in te doen. Het is verbazend met wat voor bijzondere dingen ze aankwamen. Het jongetje op de foto (foto van Marleen Herbers) bracht een klein kevertje met heel korte oranje dekschilden. Duidelijk een van de kortschildkevers, maar ondanks speurwerk ben ik er niet achter gekomen welke soort. Er zijn er veel te veel en ze lijken ook te veel op elkaar.


Na afloop ben ik naar de Takkenhoogte gefietst en daar heb ik wat rond gekeken. Wat een verbazing dat ik ook daar een kortschildkever vond, maar dan een veel grotere, namelijk Stinkend kortschild. Twee kortschilden op één dag, terwijl ik er eerder nooit een in handen heb gehad.   

Stinkend kortschild

De Stinkend kortschild is een kever met zeer korte dekschilden en een gesegmenteerd achterlijf. Vleugels zitten opgevouwen onder de korte dekschilden. De maximale lengte is ongeveer 30 millimeter. De Stinkend kortschild komt vrij regelmatig voor o.a. in tuinen. Veel mensen kennen dit dier dan ook als het vuilnisbakmonster dat tevoorschijn komt als de vuilniscontainer wordt verplaatst. Bij verstoring wordt een dreighouding aangenomen: de kaken worden open gesperd, de tasters steken recht vooruit en de staart wordt net als bij een schorpioen naar voren gekromd. Indien de vijand niet onder de indruk is, wordt een stinkende, melkwitte vloeistof afgescheiden waaraan de naam te danken is. Het is echter niet de staart die je moet vermijden maar de stevige bovenkaken, waarmee een pijnlijke beet gegeven kan worden. 


Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden, soms ook wel aas en plantendelen, waarvan de zachtere delen door de stevige kaken worden verknipt en tot papje vermalen; hardere delen worden niet gegeten. Meestal zwerft de kever rond in de strooisellaag op jacht naar prooien, maar ook overdag, als er wordt gerust, worden langskruipende insecten aangevallen.Joop Verburg

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>