NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Strekpoot

Voor veel mensen zal de naam wel volslagen onbekend zijn. Dat was het voor mij tenminste ook. Ik zocht eitjes van de Sleedoornpage bij de Vlindertuin en zag een klein bruin knobbeltje op een takje. Toen ik daar goed naar keek, zag ik dat het “knobbeltje” ook heel lange poten had, die 4 aan 4 langs het takje lagen. Bijna onzichtbaar! Aan de voorkant zaten een paar lange monddelen (palpen).

Met die gegevens kon ik thuis wel aan de gang en met hulp van Els Prins kreeg ik de naam Dicranopalpus ramosus. Dicranopalpus betekent dat er twee (di) opvallende palpen (palpus) aan de bovenkant van de kop (crano) zitten. Ramosus betekent vertakt, dat heeft te maken met het feit dat de palpen aan het eind vertakt zijn, bijna als een soort scharen. De Nederlandse naam Strekpoot nog is veel duidelijker, omdat het beestje –een soort Hooiwagen (familie van de spinnen) – de lange poten uitstrekt langs de tak waarop hij zit.

Het is een soort die zich door de opwarming in Nederland uitgebreid heeft. Er zijn waarnemingen  vanaf 1993. Zijn hoofdperiode is vanaf half augustus totdat het echt koud wordt, maar in een zachte winter kan hij ook nog in februari gezien worden. In Drenthe wordt hij jaarlijks een keer of 15 gezien en onder andere Jeanette Essink en Edwin de Weerd hebben ze gemeld op Waarneming.nl. Hooiwagens zijn omnivoor, ze eten dode en levende plantendelen maar ook dode en levende dieren en vooral insecten.

Joop Verburg

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>