NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Het vervolg van de wespen bij Kees Contant

Eerder deze zomer meldde Kees ons over de Wespendief in zijn tuin. Het verhaal gaat verder:

Vorige week waren Kees en Joop Verburg in de tuin bij Kees en zagen zij hoe voortdurend wespen in en uit het wespennest vlogen, waarbij de wespen die uitvlogen vaak iets wits tussen de poten hadden dat ze met moeite vliegend mee konden nemen. Het bleken wespenlarven te zijn, zoals te zien op de foto. Ze vlogen allemaal dezelfde kant op. De vraag wat daar aan de hand was is aan deskundige Evert Ruiter voorgelegd en hij antwoordde:

Sjonge, je zult het maar meemaken, een heuse wespendief in je eigen tuin. Bijzonder. En dat die wespendief daar af en toe nog wat meer komt snacken is gebruikelijk, hij/zij of zijn/haar jongen moet(en) ook eten. Ik vind vaak uitgegraven wespennesten door wespendieven. Wil je alles weten over hoe wespendieven leven, lees dan het boek Mijn Roofvogels van Rob Bijlsma. Het zijn heel bijzondere vogels.

Dat gedoe met die larven verplaatsen heb ik nog nooit gezien. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze dat doen om ze bijvoorbeeld in veiligheid te brengen. Wespen hebben één nest en niet meerdere (van dezelfde koningin).

Mijn idee is: andere wespen zien mooi hun kans om gemakkelijk aan een lekker hapje te komen. Uiteindelijk zijn wespen carnivoor en hebben ze die angel om andere insecten dood te steken om ze vervolgens lekker op te peuzelen. Ik zag onlangs nog foto's van een hoornaar (ook een wesp) die een paardenbijter had doodgestoken en hem vervolgens opvrat.
Overigens, het verhaal dat wespen extra agressief worden nadat ze zijn geplunderd door een wespendief (wat een beetje in het verhaal op de website naar voren komt) strookt niet echt met wat er over bekend is. Meestal worden ze juist gelaten (na een eerste felle reactie op een indringer) en richten ze zich vervolgens op het herstel van het nest. Redden wat er te redden valt dus. Ze zijn dan natuurlijk wel een beetje in de war en als ze dan tegen iets of iemand aanvliegen steken ze. Als ze echt agressief zijn dan zouden ze en masse uit het nest komen vliegen om de indringer te verjagen.
Het is een boeiende ervaring.

Joop Verburg

 

 

 

 

het gerestaureerde wespennest door een groot gat in de grond te
zien

 

 

wespen met "iets wits" tussen de poten, waarmee ze wegvliegen

 

 

wespen met "iets wits" tussen de poten, waarmee ze wegvliegen

 

 

"iets wits" blijkt een wespenlarve te zijn

 

 

 

En het allerlaatste nieuws over de wespen en de Wespendief

De waarnemingen rondom de wespen gaan nog even verder. Kees meldt op 12 oktober: Het verhaal gaat door tot het bittere einde. Vanmiddag (12 oktober) heeft het wespennest weer kwaadwillig bezoek gehad. De allerlaatste resten van de nog overgebleven raat liggen over een aantal meters rond het nest verspreid. Het lijkt grofstoffelijker dan bij eerder bezoek van de Wespendief. Ook is de omgeving van het nest redelijk vertrapt. Het zou deze keer best een Das geweest kunnen zijn. De nestkuil is intussen 50 cm diep en nauwelijks kleiner in doorsnede. Een kaal gat in de grond met onderin een groepje van een 40-tal wespen die zich daar kennelijk nog vastklampen aan het laatste stukje raat.

We legden het ook nog eens voor aan roofvogelkenner Rob Bijlsma. Die verklaarde als volgt:

Het lijkt me een Duitse wesp (grijze enveloppe van nest, onderrand van pronotale streep van werkster is hoekig). Het graafwerk ziet er wespendiefachtig uit, het gat is precies groot genoeg om bij het nest te komen.

De verwijdering van larven doen de werksters zelf. Het zijn veelal larven die een slechte ontwikkeling doormaken en worden opgeruimd. Dat fenomeen zie je veelvuldig aan het eind van de cyclus, als de wespen druk zijn met de aanmaak van koninginnen en darren. Het is dus geen roof door andere wespen. Sociale wespen kunnen aan de geur van eieren en larven vaststellen of het werksterbroed is. Eieren van werksters worden opgeruimd, een actie die policing wordt genoemd. Dit voorkomt dat eieren door werksters gelegd, groot worden. Bij larven geldt dat zodra er iets mis mee is, ze direct worden verwijderd, want anders gaat kostbaar voedsel naar kneuzen die toch niet tot wasdom kunnen komen. Let maar eens op bij in- en uitvliegende werksters: af en toe wordt er een larve weggesleept. Propere beestjes, die wespen.

Leuke waarneming. Heel mooi dat het is vastgelegd.

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>